Maćedonci: SAD će podržati KBS i u zajedničkim aktivnostima i u naoružavanju

Ejup Maćedonci
Izvor: Ekonomia Online

Kosovski ministar odbrane Ejup Maćedonci izjavio je za Dukađini da je tokom boravka u SAD dobio potvrdu i podršku da će Amerika biti uz Kosovske bezbednosne snage nastavljajući zajedničke aktivnosti, ali i naoružavanje KBS.

Maćedonci se tokom posete Sjedinjenim Američkim Državama sastao, između ostalog, sa zvaničnicima Stejt departmenta SAD i Ministarstva odbrane SAD.

Istakao je da je sa vršiocem dužnosti pomoćnika sekretara vojske Daglasom Bušom razgovarao i o mogućnostima saradnje Kosovskih bezbednosnih snaga i američke vojske.

Govoreći o mogućnosti nabavke naoružanja za KBS, Maćedonci je naglasio da je tokom boravka na američkom tlu dobio podršku da će SAD biti na strani KBS.

"Da, podrška će se nastaviti. Dobio sam potvrdu da produbim izveštaje u vezi s tim. I u smislu zajedničkih aktivnosti i u pogledu vojnih nabavki. S tim u vezi, imao sam sastanak sa Daglasom Bušom, sa kojim sam razgovarao o mogućnosti da se u dogledno vreme nastave nabavke po FM programu, koji je državni program, kojim Vlada Kosova nabavlja od SAD, ali i direktnim otkupom. Čak i u tom aspektu, dobio sam podršku da će SAD biti uz KBS u njihovom razvoju, u skladu sa sveobuhvatnim planom tranzicije, koji su izradili i zajednički pratili Ministarstvo odbrane, KBS i SAD", rekao je Maćedonci.