Maćedonci:Prva flota helikoptera za KBS između 2025. i 2028, Bajraktari već leteli nad Kosovom

Ejup Maćedonci
Izvor: Ekonomia Online

Ministar odbrane Kosova Ejup Maćedonci najavio je na Teve1 da će Kosovo prve helikoptere za kosovske bezbednosne snage kupiti između 2025. i 2028. godine ukazujući da su bespilotne letelice "Bajraktar" koje su kupljene od Turske već letele kosovskim nebom u svrhu testiranja.

Maćedonci kaže da već ima sertifikovanih i diplomiranih pilota za operativne helikoptere u KBS-u, a sa se izgradnja vazdušnih kapaciteta očekuje u trećoj fazi.

"U inventaru opreme sistema naoružanja i vozila Kosovskih bezbednosnih snaga, predviđeni su i helikopteri, pa se radi o floti helikoptera čija se nabavka očekuje u poslednjoj fazi, a to je faza 2025-2028. Prethodno smo obučavali i školovali kadrove za rad ne samo sa dronovima, već i sa drugom opremom, u ovom slučaju helikopterima. Već imamo sertifikovane i diplomirane pilote za to", naglasio je Maćedonci.

Dodaje da će Kosovo u početku imati flotu od četiri helikoptera koji će, prema njegovim rečima, biti multifunkcionalni.

Navodeći da su "Barjaktari" već testirani, odnosno da su "leteli nebom Kosova", Maćedonci kaže da je pored dronova kupljeno i mnogo drugog naoružanja i sistema municije.

"Ne samo dronovi, već svi sistemi naoružanja kojima raspolažemo testirani su u Kosovskim bezbednosnim snagama. Koriste se i za obuku, vojnici se obučavaju da deluju kao oruđe i kao tim. Bajraktari su preleteli kosovsko nebo. Ne samo bespilotne letelice Bairaktar, već su nabavljeni mnogi sistemi naoružanja, mnogo municije i u smislu taktičkih vozila, za koje je planirano da budu nabavljeni u kasnijoj fazi", izjavio je Maćedonci.

Kako dodaje, zbog kontinuirane podrške Kurtijeve vlade dronovi su kupljeni pre vremena, čak i uz dodatni budžet.

Navodi da se ne može govoriti ni o broju, ni o tehničkim pitanjima kupovine dronova "Bajraktar".

"Možemo reći da je to kapacitet koji je predviđen organizacionom šemom opreme Kosovskih bezbednosnih snaga. Dakle, to je kapacitet koji je ranije predviđen i koji je kupljen pre vremena kao podrška koju smo imali od Vlade Kosova, odnosno premijera Kurtija, sa dodatnim budžetom po tom pitanju", dodao je kosovski ministar odbrane.

Govoreći o Nacionalnom centru za potragu i spasavanje u KBS, Maćedonci je kazao da obučavaju i holandske vojnike za operacije te prirode.

Dodaje da je sada prvi put da se te obuke Kosovskih bezbednosnih snaga plaćaju, čime se ostvaruje prihod za Ministarstvo.

Kađe i da taj centar KBS-a obučava vojnike iz mnogih zemalja u regionu i šire.

"Mi takođe sprovodimo obuke na Kosovu, gde partnerske zemlje dovode kadrove na obuku. Bili su iz  Malte, Italije, Velike Britanije. Imamo kadrove iz regiona, odnosno iz Albanije, Severne Makedonije, imamo i kadrove koje je Jordan doveo na Kosovo da se obučavaju u Nacionalnom centru za traganje i spasavanje, kao i osoblje iz drugih zemalja", rekao je.

Najavio je da će KBS početkom 2024. godine učestvovati u obuci i pripremi ukrajinskih trupa.

"U poslednje dve godine imali smo dve operacije u inostranstvu, govorimo o mirovnim operacijama. Trenutno koordiniramo sa britanskom državom, za zajedničko sletanje u Belize, gde ćemo biti deo trenažne misije Velike Britanije. Takođe, sada smo u završnoj fazi koordinacije za učešće u operaciji 'Interfleks', koju takođe vodi Vojska Ujedinjenog Kraljevstva. Dakle, naše jedinice, naši instruktori, biće deo zajedničkog tima Velike Britanije i drugih saveznika za obuku i pripremu ukrajinskih trupa u njihovoj borbi za oslobođenje", izjavio je Maćedonci.

Dodaje da stalno ima oficira, podoficira i vojnika koji se pripremaju i obučavaju u inostranstvu.

"U kontinuitetu imamo oficire, podoficire i vojnike koji se pripremaju i obučavaju u inostranstvu. Svakog dana imamo preko 100 njih koji se obučavaju i obrazuju u nekoj školi, na kursu ili u vojnoobrazovnoj ustanovi van Kosova. Uglavnom su u fokusu Sjedinjene Američke Države", dodao je Maćedonci.