Majko: Članstvo Kosova u Nato i SE pitanje trenutka

Pandelji Majko
Izvor: Vizion Plus

Bivši premijer Albanije Pandelji Majko smatra da je članstvo Kosova u Nato i Savet Evrope samo pitanje trenutka, piše Teve1.

„Danas je na međunarodnom planu, Kosovo najzakrivljenija država u regionu i sa zapažanjem i publicitetom na kojem bi mu ostale zemlje pozavidele. Postoji specijalna misija za dijalog iz Brisela i celu ovu teritoriju garantuju Nato trupe. Mislim da možda imamo formalno kašnjenje u smislu očekivanja članstva u SE, ali mislim da je to jednostavno stvar odbrojavanja, nije pitanje kako, samo je pitanje kada", rekao je Majko.

Što se tiče političke i ekonomske saradnje između Albanije i Kosova, Majko smatra da se ona razvija u svim sferama, ali informacije o načinu saradnje često izostaju.

„Uprkos nedoumicama i bilo kakvoj raspravi, mislim da se saradnja razvija u svim sferama i mogu reći da često nedostaju informacije o načinu saradnje. Ima pomaka ali oni nisu uključeni u statistiku Kosova i Albanije, ali dolaze Albanci sa Kosova, kupuju zemlju, kuće, posluju i obrnuto. Istovremeno, mislim da je ovo samo početak, dolazimo iz traume koja traje oko jedan vek i sada, na sreću, vreme radi za nas”, dodao je Majko.

Majko ističe da ne gleda u prošlost i u stvari koje su se dogodile pre 25 godina.

“Danas dolazim na Kosovo kao običan građanin, koji istoriju Kosova doživljava kao svoju. Naravno da imamo dve države, ali u glavi svakog Albanca, kako ovde na Kosovu, tako i u Albaniji, granica je ostala samo trenutak međunarodnog prava, ali ne i duhovnog”, naglasio je on.