Makron i Šolc od Kurtija traže napredak u dijalogu, šalju savetnike u Beograd i Prištinu

Šolc i Kurti
Izvor: Nova.rs

Kosovski premijer Aljbin Kurti primio je zajedničko pismo nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednika Francuske Emanuela Makrona u kome se navodi da je za Zapadni Balkan potpuna normalizacija odnosa između Kosova i Srbije od ključnog značaja. Istovremeno, Francuska i Nemačka su zadužile svoje savetnike za spoljnu politiku i bezbednost Jensa Plotnera i Emanuela Bona da direktno podrže Miroslav Lajčaka, prenosi Reporteri.

Makron i Šolc su od Kurtija zatražili spremnost i maksimalnu posvećenost za donošenje teških odluka, koje vode ka napretku dijaloga. Slično pismo uputili su i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Pismo Kurtiju prištinski mediji preneli se u celosti:

Poštovani premijeru,

Ovim pismom se obraćamo u ključnom trenutku za bezbednost na evropskom kontinentu i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana.

Uvereni smo da u svetlu ruske agresije na Ukrajinu treba da uložimo još snažnije napore da evropska perspektiva postane realnost za države Zapadnog Balkana i da se pronađu rešenja za aktuelne bilateralne i regionalne sporove.

Za Zapadni Balkan potpuna normalizacija odnosa Kosova i Srbije je od presudnog značaja.

Obraćamo vam se kao lideru da vas pozovemo da pokažete spremnost i maksimalnu odlučnost za donošenje teških odluka, koje vode ka napretku dijaloga koji vodi EU, između Kosova i Srbije.

Nedavne tenzije su pokazale da su hitno potrebni konstruktivni koraci na putu napred, na praktičnom i političkom nivou.

Stoga smo zadužili naše savetnike za spoljnu politiku i bezbednost, gospodina Jensa Plotnera i gospodina Emanuela Bonea, da direktno podrže Miroslava Lajčaka u njegovim naporima.

Naš predlog je da odbornici sa Miroslavom Lajčakom odu u zajedničku posetu Kosovu i Srbiji, kako bi se pronašle opcije, kako bi se proces brzo odvijao.

Veoma se nadamo da će ova inicijativa imati vaše interesovanje i podršku.