Makron: Zapadni Balkan je više od susedstva, to je srce Evrope

Makron
Izvor: Tanjug

Predsednik Francuske Emanuel Makron izdvojio je Zapadni Balkan kao jedan od prioriteta nastupajućeg francuskog predsedavanja Savetom EU u prvoj polovini 2022. godine i istakao da je taj region srce Evrope, prenosi Tanjug.

Makron je na konferenciji za medije u Parizu poručio da su jasna evropska perspektiva Zapadnog Balkana, investiranje u jedinstvo regiona i zajedničke ambicije EU i regiona ono na čemu treba raditi u naredom periodu.

"Zapadni Balkan je više od susedstva. Balkan je srce Evrope", poručio je Makron.

On je, predstavljajući prioritete francuskog predsedavanja EU, konstatovao da je Zapadni Balkan danas ponovo ispunjen tenzijama i ukazao da EU ima "posebnu odgovornost" kada je ovaj region u pitanju.

"Moramo da vodimo politiku ponovnog angažmana i investiranja u cilju ekonomske integracije ovog regiona. Moramo da se borimo protiv manipulacija nekoliko regionalnih sila koje kroz Balkan žele da destabilizuju Evropu. Politički i ekonomski rad na Zapadnom Balkanu je rad na suverenitetu Evrope", nagalasio je Makron.

Francuski predsednik je upozorio i da se za 50 godina neće moći da govori o ”Evropi mira” ukoliko se zapadni Balkan ”ostavi u situaciji u kojoj je sad".