Mali: Poseta Merkel velika pobeda Srbije i predsednika Vučića

Siniša Mali
Izvor: Večernje novosti

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je poseta nemačke kancelarke Angele Merkel bila izuzetno važna i da predstavlja veliku pobedu Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, prenosi Tanjug.

"Ovo je bila izuzetno važna poseta nemačke kancelarke Angele Merkel, to je osoba koja je lider u Evropi, a Nemačka je najveća ekonomska sila u EU. Ovo je velika pobeda za Srbiju i predsednika Vučića", rekao je Mali za Prvu.

Mali je naveo da je Merkelova juče rekla da je Vučić osoba koja ispunjava svoja obećanja i dodao da je to velika poruka koja govori o ugledu i Vučića i naše zemlje. Ministar finansija kaže da pre desetak godina Srbija nije bila zemlja za koju je Merkelova imala lepe reči. Istakao je da je sada Srbija faktor mira i stabilnosti u regionu i da poruke koje je nemačka kancelarka juče poslala idu u prilog tome.

Nemačka je postala najveći spoljnotrgovinski partner Srbiji, a Italija je na drugom mestu, Kina na trećem, naveo je Mali.

"U poslednjih deset godina uspeli smo da pet puta povećamo spoljnotrgovinsku razmenu sa Nemačkom i ove godine ta razmena će dostići šest milijardi evra. Kada je Vučić bio premijer 2014. godine, u nemačkim kompanijama je radilo 17.000 radnika, dok je to sada više od 72.000 radnika", kaže Mali.

Kako je rekao, izgrađeno je apsolutno poverenje u Srbiji i Nemačkoj za saradnju i dolazak investitora i otvaranje fabrka.

"U ekonomiji jednostavno morate da se oslanjate na najveće ekonomske sile u Evropi. Srbija polako postaje lider i po stopama rasta i svim uspesima koje pravimo, pogotovo u poslednje dve godine, a to ne možete da uradite bez da ste faktor mira i stabilnosti u regionu i bez da ste izgadili imidž kredibilnog partnera i bez da ste povoljna i atraktivna destinacija za investicije", naveo je Mali.

On je naglasio da dovoljno govori koliko se Srbija promenila ako se uzme u obzir koliko ima nemačkih investicija u našoj zemlji. Takođe je rekao da nikakav iznos subvencija neće dovesti nekog investitora ako zemlja nije ekonomski i politički stabilna i dobra investiciona destinacija. Sve zemlje sveta, kako je rekao, daju subvencije kako bi privukle investicije i izgradile nove fabrke.

Ministar je napomenuo da je kod brojnih investicija koje je Srbija privukla, imala za konkurente zemlje poput Poljske, Mađarske, Češke, Brazila...

"I pojavila se mala, ali uspešna Srbija", dodao je Mali.