Mali: Prijem Kosova u SE i Rezolucija o Srebrenici otvaraju Pandorinu kutiju, radimo da to sprečimo

Siniša Mali
Izvor: Večernje novosti

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je večeras da se Srbija suočava sa izuzetno teškim izazovima, kao nikada u skorašnjoj istoriji, i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije rade zajedno kao tim da bi sprečili prijem Kosova u Savet Evrope i da se izglasa rezolucija o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

"Ne znamo da li ćemo pobediti, nije lako, nisu nam neke velike šanse kao što je i predsednik onako konzervativno i pesimistično rekao, ali s druge strane ćemo dati sve od sebe. Dakle, predsednik Vučić je uputio i pisma svim liderima koji su u Savetu Evrope, zemalja koji su u Savetu Evrope, neka od tih pisama su personalizovana, čekamo odgovor", rekao je Mali na Pinku, a prenosi Tanjug.

On je istakao da se kroz prijem Kosova u SE otvara ogromna Pandorina kutija i da je to svima jasno. S druge strane, dodao je, pitanje je zašto sada, posle 29 godina, postoji mogućnost da se donese rezolucija o Srebrenici, kada je poznato da je predsednik Vučić bio tamo i poklonio se žrtvama, a njegove izjave su uvek usmerene ka miru, stabilnosti i poštovanju Dejtonskog sporazuma.

"Osećaj svih nas je, ne osećaj, realnost, da oni žele da Srbija ide nazad. Oni ne žele da Srbija ide napred. Oni žele sve nas da vrate u tu neku prošlost. Zašto sada, posle 29 godina, se otvara ta Pandorana kutija? Onda vidite da, s druge strane, nemaju rešenje za krizu koja se dešava u Ukrajini pošto očigledno Putin pobeđuje tamo. Dakle, onda ajmo da se iživljavamo na nekoj maloj Srbiji i da vidimo da bar neku pobedu ostvare, s obzirom da im idu izbori za Evropski parlament, u Velikoj Britaniji  i u SAD", poručio je Mali.

On je dodao da je predsednik Vučić danas prilično gorko govorio o takozvanim partnerima i takozvanim prijateljima. 

Mali je rekao da ima utisak da je Srbija stalno popuštala kako bi doprinela pronalaženju kompromisa i očuvanju mira i stabilnosti. 

"Da li je Priština bilo šta uradila? Nije uradila. Nije ništa uradila. Al opet evo, nagrađuju ih za neki prijem u Savet Evrope, za neku viznu liberalizaciju. Oni jesu njihova beba i uvek će biti njihova beba i uvek će da ih podržavaju", primetio je Mali.

Ali s druge strane, naglasio je, mi moramo da budemo svesni gde smo, šta smo i da je ovo takođe šansa. 

"Šansa da pokažemo koliko se Srbija promenila i koliko je poštovana u svetu. Neće njima ovo biti lako. O tome je Vučić govorio. Neće oni baš tako da izvojevaju pobedu i u Generalnoj skupštini UN, niti u Savetu Evrope. Ima tu zemalja koje su nama prijatelji, ima s druge strane i tih koji su takozvani partneri", rekao je Mali. 

Podsetio je na ideju koju je predsednik Aleksandar Vučić danas pomenuo kada je rekao da će se, ukoliko rezolucija o Srebrenici bude usvojena, Srbija kandidovati da bude nestalna članica SB UN za 2025-2026.

Mali je naveo da se kandidat za nestalnog člana bira iz regiona centralne i istočne Evrope naredne godine, pa je odgovor Srbije na eventualno donošenje rezolucije da se kandiduje za to mesto.

"Dve zemlje koje su u Nato su se kandidovale, kandidovaćemo se i mi. Pa da vidimo ko će dobiti veći broj glasova", rekao je Mali.

Na pitanje zašto Vladimiru Štimcu iz koalicije NADA smeta to što se Vuk Jeremić priključio timu koji pokušava da spreči prijem Kosova u SE, Mali je odgovorio da njihovi postupci dovoljno govore o njima i njihovoj politici. 

"Toliko su državotvorna stranka da kad god treba da se bori za Srbiju, za interese Srbije, tada ih nema nigde. Šta više, i kritikuje one koji hoće i žele da se bore za interese Srbije. Predsednik Vučić je danas se osvrnuo na postupak Vuka Jeremića i zahvalio mu se na tome što je osetio trenutak kada svaka pomoć je dobrodošla", poručio je Mali.