Maljaj: Albanija traži od Kosova da formira ZSO

Ambasador Albanije na Kosovu Petrit Maljaj
Izvor: Kosovo Online

Ambasador Albanije na Kosovu Petrit Maljaj istakao je danas da Kosovo mora da preduzme korake u primeni nacrta statuta Zajednice srpskih opština koji je Beograu i Prištini predstavila "velika petorka", ističući da Albanija podržava formiranje ZSO, jer su, kako navodi, Sjedinjene Američke Države dale garancije da neće imati izvršna ovlašćenja.

Maljaj je za Kosova pres naglasio da Albanija snažno podržava Kosovo za primenu Briselskog sporazuma iz februara i da će nastaviti da igra svoju ulogu u promovisanju mira, stabilnosti i saradnje.

Govoreći o odnosima Albanije i Kosova, diplomata je naveo da su ti odnosi u političkom pogledu skoro najbolji od proglašenja nezavisnosti 2008. godine.

"Počelo je da se primenjuje preko 50 sporazuma potpisanih između dve albanske vlade", rekao je Maljaj.

Što se tiče pruge Priština - Drač, pre mesec dana je objavljena pobednička kompanija koja će uraditi studiju izvodljivosti za prugu, za koju se očekuje da će imati značajan uticaj na privredu dve zemlje, Kosovo-Albanija, a Maljaj je ocenio da je taj projekat među ključnim za ekonomski razvoj.

Kada je reč o trgovinskim odnosima Kosova i Albanije, Maljaj kaže da je njegova zemlja tokom 2023. povećala izvoz u Prištinu za 20 odsto.