Maljići: Gradonačelnici na severu mogli da daju ostavke da je bilo političke volje

Maljići
Izvor: Kosovo Online

Politički analitičar Škeljzen Maljići kaže za Kosovo onlajn da je pitanje smene gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova moglo da se reši "elegantnije" da je postojala politička volja, odnosno da su oni mogli da podnesu ostavke.

"Gradonačelnici su mogli komotno da daju ostavke da su politički faktori bili voljni, ali išlo se preko procedure skupljanja potpisa za smenu. Sad Aljbin Kurti igra na kartu zakona i nezavisnih institucija, a moglo je da se elegantnije reši da je postojala volja", kaže Maljići.

Izjašnjavanje građana o smeni gradonačelnika, prema odluci Centralne izborne komisije, trebalo bi da se održi 21. aprila, najavljeno je imenovanje opštinskih izbornih komisija i biračkih odbora, a Maljići smatra da bi u opštinskim izbornim komisijama trebalo da bude zastupljena srpska strana.

"Kada ima dobre volje da se neka situacija sredi onda je važna saradnja institucija Kosova sa institucijama Srbije uz posredovanje EU, ali to škripi. Ali, postoji okvir, nešto što je dogovoreno prošle godine, ako to ne može dobrovoljno da se sprovede, onda uz diplomatske pritiske koji će se verovatno pojačati ovih dana pa ćemo videti šta će na kraju ispasti", kaže Maljići.

O tome da li bi izbor novih gradonačelnika trebalo da prati i izbor novih odbornika on kaže da bi to bilo normalno.

"To bi trebalo da bude kompletna mera, ali Kurti pa i Beograd zatežu u tim odnosima da bi dobili na vremenu zbog unutrašnjih problema. Kada bi postojala prava volja i kada bi oni stvarno poštovali sporazum iz Ohrida, taj proces bi mogao da ide mnogo brže", zaključuje Maljići.

Centralna izborna komisija na sednici 8. marta saopštila je da je verifikovala dovoljan broj potpisa (najmanje 20 odsto birača) prikupljenih od strane četiri inicijatorske grupe za peticiju za smenu albanskih gradonačelnika u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću. Prema Administrativnom uputstvu o smeni gradonačelnika sledeći korak je izjašnjavanje građana.

Politički analitičar Alen Meta kaže za Kosovo onlajn da će međuinstitucionalna saradnja CIK-a, Sudskog saveta Kosova, tužilaštva, Kosovske policije i Izbornog panela za žalbe učiniti da proces smene gradonačelnika prođe na najbolji mogući način. On očekuje da izjašnjavanje građana ovog puta bude u uobičajenim biračkim centrima. 

Razlog zašto su izbori prošle godine održani u improvizovanim objektima on vidi u pritisku Beograda i Srpske liste da se na izbore ne izađe, dok sada, kako kaže, postoji interes da se Srpska lista vrati na vlast, zbog čega smatra da nema logike da izjašnjavanje građana bude održano mimo uobičajenih biračkih centara.