Maljići: Kurti nema dobre kadrove, razočarani glasači se vratili DSK

Škeljzen Malići za KO
Izvor: Kosovo Online

Politički analitičar Škeljzen Maljići kaže za Kosovo onlajn, da su rezultati Pokreta Samoopredeljenje na jučerašnjim lokalnim izborima potvrda da pobeda Aljbina Kurtija na parlamentarnim izborima nije bila njegova lična, već ju je izvojevao zahvaljujući koaliciji koju je sklopio sa političkom grupom aktuelne predsednice Kosova Vjose Osmani.

“Izborna pobeda u februaru je bila malo napumpana i veštačka, zato što je Samoopredeljenju mnogo glasova donela Vjosa Osmani i njena grupa, koja nije stigla da se oformi kao partija, ali je bila u koalciji sa njim. Ona je Demokratskom savezu Kosova oduzela oko 100.000 glasova, koji su otišli Aljbinu Kurtiju.

On nije dobro menadžerisao tu koaliciju, a i sami glasači su verovatno razočarani politikom Aljbina Kurtija pa su ga na ovaj način kaznili”, kaže Maljići u izjavi za Kosovo onlajn.

Razlog posrnuća Pokreta Samoopredeljenje, po Maljićiju je i neadekvatna kadrovska struktura stranke, kao i promena političkog pravca lidera partije Aljbina Kurtija. 

"Aljbin Kurti nema dobre kadrove na republičkom nivou, ni u Vladi, uopšte nije stranka koja je dobro pripremljena. Oni su bili dobri ranije kada su imali aktiviste na terenu, ali je i jedan deo njih razočaran zato što su naglo promenili svoje tradicionalne politike. Recimo ujedinjenje sa Albanijom je sada u drugom planu, ali za neke vatrene pobornike to je bio signal da Samoopredeljenje menja politiku”, ocenjuje Maljići. 

Prema njegovim rečima, u drugom krugu izbora na Kosovu, Samoopredeljenje može postići još gore rezultate, naročito u Prištini, zbog kako kaže, približnog broja glasova njihovog kandidata Arbena Vitie i Perparima Rame, kandidata Demokratskog saveza Kosova.

“Tek treba analizirati ove posledice, videćemo kako će proteći drugi krug glasanja gde praktično može da postigne još katastrofalniji rezultat u svim velikim gradovima i osvoji jednu ili dve opštine, što je vrlo negativno za njega”, ističe Maljići.  

Za razliku od kandidata iz Pokreta Samoopredeljenje, koji ni u jednoj opštini nisu pobedili u prvom krugu glasanja, Demokratski savez Kosova i Demokratska partija Kosova su ostvarile zapažene rezultate. 

Maljići smatra da su se glasovi koje je Osmani "poklonila“ Kurtiju, na lokalnim izborima vratili Demokratskom savezu Kosova, ističući da je ova partija reformisana i da se novi lider Ljumir Adbidžiku vrlo pažljivo ophodi prema svom biračkom telu.

“I sa Vjosom Osmani je taktizirao. Sve vreme se videlo da su ostavili otvorena vrata da se ona vrati, to je bila dobra strategija”, napominje Maljići, koji istovremeno ocenjuje da je i Demokratska partija Kosova napravila pozitivne promene sa novim rukovodstvom.

“I Memlji Krasnići iz Demokratske partije je vrlo pragmatičan i prihvatljiv za gradske slojeve. On je promenio profil u centralnim organima, partija je urbana za razliku od prethodnih ratnih komandanata. To se vidi, kampanja Urana Ismailjija je bila dobro strukturirana, oni su takođe pažljivo birali kandidate, što se vidi i u Južnoj Mitrovici”, zaključuje Maljići.