Maljići: Sigurno je bilo zločina OVK, ali teško će u Hagu dokazati optužbe protiv Tačija i ostalih

Škeljzen Maljići
Izvor: Facebook

Politički analitičar Škeljzen Maljići za Kosovo Onlajn ocenjuje da će biti veoma teško da se dokažu ratni zločini navedeni u optužnici protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih optuženih od strane Specijalizovanog tužilaštva Kosova sa sedištem u Hagu, i ističe da su Albanci nezadovoljni tim sudom i smatraju ga etničkim.

“Tači i Veselji su važne figure, koje će pokušati da se odbrane na sudu. Imali smo ranije i Haradinaja i neke druge koji su prošli kroz Haški tribunal i oni su oslobođeni zbog nedostatka dokaza, zato što nisu imali takvu vrstu komandne odgovornosti za koju su optuženi. U ovom slučaju ostaje da se vidi, ali mislim da će biti vrlo teško, s obzirom kako su opisane optužbe u glavnim tvrdnjama, uključujući preko stotinu krivičnih dela, koja nisu baš specifikovana. Videćemo ko će biti imenovan za svaki od tih zločina, da li je bio direktno uključen ili je pitanje komandne odgovornosti”, kaže Maljići. 

On ukazuje da je poslednji rat na Kosovu bio gerilski, bez velikog stepena organizovanosti, i smatra da bi to trebalo da bude olakšavajuća okolnost za optužene. 

“Sigurno da je bilo dosta zločina i od strane OVK, ali na neki način ne postoji dokumentacija istog onog tipa kao što postoji kod organizovane vojske ili državnih struktura. Teško je očekivati da će ovaj sud napraviti nešto više od sudova na Kosovu, konkretne zločine su mogli da osude ali ne ovoga tipa gde se kaže da se radi o organizovanoj zločinačkoj aktivnosti u smislu da je postojao nekakav plan ili da je unapred smišljen način menjanja etničke strukture”, ističe Maljići. 

Prema njegovoj oceni, deluje da je optužnica protiv Tačija, Veseljija i drugih napisana u Beogradu, a ne u Hagu, i ističe da su na Kosovu zločine počinile i srpske snage bezbednosti.

“Optužnice su na Kosovu izazvale brojne reakcija, ali se ne ide ka tome da se ospori Specijalni sud u Hagu već je nezadovoljstvo zbog toga što je to etnički sud. Naročito masovne grobnice koje su otkrivene u Srbiji, to je bio na neki način organizovani zločin od strane srpskih vlasti, koje su tela ubijenih Albanaca preneli u Batajnicu i Petrovac, a ima ih još koje nisu otkrivene”, zaključuje Maljići.

Rados
07. Novembar 2020.
Niste u pravu uopste.Nije ovo etnicki sud i ne sudi se Albancima vec pripadnicima Ovk i mjihovim komandantima koji su organizovali likvidacije mucenja i ubistva.I ovaj sud vise ce se baviti ubistvima svojih sunarodnika Albamaca a malo za Srbe i Rome.Vi dobro znate a cutite i ne govorite koliko pripadnika iz Ldk je ubijeno tokom i posle rata.Koje ubio te ljude nisu dosli valjda marsovci.Mogu biti kaznjeni i te kako po komandnoj odgovornosti.Takodje i Srbima je sudjeno za ratne zlocine u Hagu.Nekazete za to nista dobro znate koliko srpskih generala je osudjeno na velike kazne i dozivotne kazne.Morate biti realniji u sagledavanju cinjenice.Srbi su pravili vise zlocina i odgovarali su za to ali i Ovk je pravio zlocine pojedinci i moraju isto da odgovaraju za pocinjene zlocine.Po vama ispada da nece nikog optuziti.To nije u redu.Zbog 1000 zrtava mora neko odgovarati i biti kaznjen.Bez toga nema pomirenja sa Srbijom.