Maljoku: Poseta opozicionih lidera Vašingtonu nije pokazatelj njihovih bliskih odnosa sa SAD

Aljbinot Maljoku
Izvor: Ekonomia Online

Analitičar Aljbinot Maljoku smatra da poseta opozicionih lidera Memljija Krasnićija i Ljumira Abdidžikua Vašingtonu nije jasan pokazatelj odnosa te dve sttanke stranaka sa SAD, prenosi Ekonomija onlajn.

„Smatram posetu lidera opozicionih partija, posebno DPK i DSK Vašingtonu dobrom u smislu informisanja o situaciji na Kosovu iz drugog ugla, a ne kao pokazatelj bliskih odnosa. Opozicione stranke su to pokušavale da protumače kao veću bliskost sa SAD", rekao je Maljoku.

Sa druge strane, činjenicu da su SAD odbile da izdaju vizu pojedinim ministrima sa Kosova, Maljoku smatra upozorenjem.

"Želeo sam to da shvatim kao upozorenje da u kriznim situacijama donosioci odluka treba da ostanu Kosovu, jer je to važnije od bilo čega drugog. Ove barijere ili upozorenje vladi o sopstvenom delovanju mogu se i tako protumačiti", kaže Maljoku.

Ekspert za politička pitanja Bekim Kabaši smatra da su odbijanjem izdavanja viza SAD poslale svojevrsno upozorenje.

"Bila neka vrsta sankcije, da znate da ako ovo uradite, onda nećete imati SAD kao saveznika. Nije samo pitanje registarskih tablica bilo problem, pogotovo za predsednika opštine Podujevo ili bilo kog drugog funkcionera koji nije u vezi sa ovom temom, ali premijer Kurti je bio direktno vezan za ovu temu”, rekao je Kabaši.