Manastir Visoki Dečani: Prisustvo Kfora neophodno zbog sve učestalijih napada

Manastir Visoki Dečani
Izvor: Kosovo Online

Manastir Visoki Dečani saopštio je da ovu svetinju SPC na Kosovu čuvaju vojnici Kfora zbog sve učestalijih napada albanskih ekstremista kao i zbog zaštite nealbanskog stanovništva.

Iz manastira su na Tviteru, reagovali tako na izjavu kosovskog ministra kulture Hajrule Čekua koji je kazao da zaštita Kfora manastiru nije potrebna i podsetili na incidente koji su se dešavala prethodnih godina.

"Kosovski ministar kulture kaže da Kforova zaštita Dečanima nije potrebna. To je zbog četiri oružana napada kosovskih albanskih ekstremista, grafita ISIS-a na našim zidovima, hapšenja naoružane grupe Alba 2016. na našoj kapiji, nepoštivanja zakona i sudske presude kosovske vlade", poručili su iz manastira.

Iz manastira su istakli da je zaštita Kfora takođe neophodna iz bezbednosnih razloga za građane nealbanske nacionalnosti.

"Takođe, prisustvo Kfora je potrebno zbog političke, pravne i bezbednosne nestabilnosti za nealbanske građane Kosova jer se Vlada Kosova ponaša prema ovoj teritoriji kao zemlji etničkih Albanaca. Manastir Dečani je izložen čestom negiranju našeg identiteta, zakonskih prava i govora mržnje u medijima", istaknuto je iz manastira Visoki Dečani.

Dodaje se i da SPC ostaje odlučna u očuvanju svog identiteta, imovinskih prava i verskih sloboda.

"Sve dok naš život na Kosovu ne bude ugrožen (kao što su priznali UNESCO, EvropaNostra i drugi izveštaji međunarodnih organizacija) potrebna nam je zaštita i institucionalna i sigurnosna od strane KFOR-a", istakli su iz manastira.