Mandl: Srbija blokira Kosovo

Lukas Mendl
Izvor: Reporteri

Evroposlanik iz Austrije Lukas Mandl istakao je da "Srbija blokira Kosovo" i dodao da se nada da će konačni sporazum uskoro biti postugnut, prenosi Reporteri.

Mandl je naglasio da je pomoć SAD neophodna kako bi se rešili sukobi u Evropi.

„Moramo biti načisto sa činjenicom da u ovakvom stanju agresije na tlu Evrope nismo u mogućnosti da u potpunosti pomognemo sebi u Evropi. I dalje nam je potrebna pomoć SAD i želim da budem iskren u vezi sa tim, ali ipak, Evropska unija radi više nego ikada ranije na tome“, rekao je Mandl.

Austrijski evroposlanik dodaje da "Srbija blokira Kosovo, a ne obratno".

„Nije Kosovo to koje blokira Srbiju, uvek je Srbija ta koja blokira Kosovo. To je očigledno atmosfera mržnje, veoma negativna ideologija prema Kosovu od njegovog severnog suseda“, rekao je Mandl.

Govoreći o sukobu u Ukrajini, Mandl ističe da Evropa u toj borbi čini više nego ikada ranije.

„Takve situacije nije bilo od 1945. godine. Bilo je balkanskih ratova, bilo je i napada na Kosovo i u to vreme Evropa takođe nije bila u stanju da sama reši probleme na evropskom tlu, bila je potrebna pomoć spolja i u vezi s tim moramo biti jasni, bila je potrebna pomoć Sjedinjenih Američkih Država“, naglašava Mandl.

Prema njegovim rečima, konačni sporazum sa Srbijom bi doprineo miru i stabilnosti u regionu.

„Nadam se da će se to dogoditi uskoro. Sporazum je konačan samo kada se radi o međusobnom priznavanju u svakom pogledu i kada susedne zemlje imaju dobre odnose, što bi obezbedilo budućnost u miru, blagostanju i slobodi za sve“, naglašava Mandl.