Marković: Ne postoji zakonski akt kojim je Prištini dozvoljeno da koristi evro

evri
Izvor: Kurir

Danas je na snagu stupila odluka Centralne banka Kosova o evru kao jedinoj zvaničnoj valuti na Kosovu prema kojoj je srpski dinar ukinut iz platnog prometa, a sagovornici Kurira ukazuju na to da je korišćenje evra na Kosovu protivno zakonu, naglašavajući da ne postoji nijedan zakonski akt kojim je Prištini dozvoljeno da koristi tu valutu kao zvaničnu.

Istoričar Predrag Marković ukazuje da je ovo ujedno i nezakonito uvođenje evra.

"Čudi me jedan previd koji su svi uradili. Prvo, Kosovo potpuno nezakonito koristi evro. Sećate li se koliko su se Hrvati mučili da uvedu evro? Ali, ne postoji ni jedan zakonski akt kojim je dozvoljeno Prištini da koristi evro. Ne postoji zvanična uredba u EU po kojoj oni smeju da koriste evro. Oni su zapravo šverceri valute", kazao je Marković za Kurir.

Dodaje da se to toleriše u Crnoj Gori, ali da je Crna Gora manji problem.

"Znači, ne postoji nikakav zakonski osnov. Setimo se, sve zemlje koje su uvele evro su prošle kroz proces veoma ozbiljne kontrole i provere itd. EU je toliko glupa, kao i obično. Argument je kao to je mala količina, ali svejedno, nije velika, nije pitanje količine, pitanje je zakonitosti. Kosovo od 1999. godine prvo koristi marku posle evro bez ikakve zakonske osnove", ukazuje Marković.

Navodi da se evro ne uvodi na osnovu lokalnog ustava, već na osnovu strogih pravila Evropske centralne banke u Frankfurtu.

Dušan Janjić, predsednik Foruma za etničke odnose, kaže da je ovo najčudnija odluka koja je doneta 2003. godine gde je tadašnja vlada Kosova, donela zaključak na osnovu preporuke četvrtog pilara EU da se, pošto su u prometu bile tri valute, albanski lek, dinar i evro.

"I oni su pod pritiskom Kušnera definisali evro. Ali samo u zatučku, nema ni uredbe, nema ništa. Čak ima jedna izjava jednog člana albanske vlade koji je sad veliki biznismen koji kaže nas su naterali na evro. E sada obrazloženje je tad bilo što se tiče dinara, ono ostaje jer je bilo veliki broj banaka, novca", kaže Janjić za Kurir.

Politikolog Rajko Petrović smatra da je ova odluka CBK nastavak uništavanja i proterivanja svega onoga što ima srpski predznak, svega što ima veze sa državom Srbijom i Srbima, sa prostora Kosova.

"Tu nema nikakve dileme i ono što je svakako glavni utisak, bar za mene, je činjenica da smo ponovo imali, kao i u nekim prethodnim slučajevima u proteklih godina, da SAD i EU pozivaju Aljbina Kurtija da to ne čini, ali on to ipak čini", dodao je Petrović za Kurir.

Ističe i da je nejasno i nepoznanica kako evro stiže na Kosovo i ukazuje da je to neka vrsta prekršaja.

"Mora nekako da dođe evro, u nekom kamionu, avionu, nečemu, da se transportuje. Znači, po toj logici mi bismo mogli da ga uvedemo sutra", dodao je Petrović.