Marković: Odgovornost za Sporazum o registarskim tablicama na Prištini, Briselu i Beogradu

Tablice
Izvor: Telegraf.rs

Vlasti u Prištini svakodnevno sve glasnije najavljuju uvođenje reciprociteta prema Srbiji, a kako je potvrdio kosovski premijer Aljbin Kurti prva mera biće reciprocitet sa regstarskim tablicama.

Sporazum o registarskim tablicama između Beograda i Prištine potpisan 2011. godine i nakon isteka, 14. Septembra 2016, produžen za još 5. godina.

Politokolog Igor Marković iz NVO "Aktiv" kaže za Kosovo onlajn da je uvođenje takvog reciprociteta kršenje sporazuma iz Brisela.

"Još 2016. je dogovoreno da će se 2021. sresti predstavnici tehničkih timova Beograda i Prištine koji će se pod posredstvom Evropske unije postići dogovor da li će biti nastavljeno ono što je potpisano ili će biti prekinuto. To se nije desilo, i ukoliko bude doneta ovakva odluka ona će biti jednostrana", ističe Marković.

On ipak navodi da krivica leži na Prištini, ali i Beogradu i Evropskoj uniji.

"Da se razumemo, odgovornost leži i na Beogradu i na Prištini, zato što se nisu dogovorili niti su razgovarali na ovu temu, dok je s druge strane odgovornost i na Briselu, jer nije organizovao nikakav sastanak na tu temu. Jasno je sporazumom rečeno da 15. septembra ističe važenje roka tog aranžmana i jednostrana odluka Prištine, ukoliko do nje dođe, može da se kritikuje, ali odgovornost je i na Beogradu koji nije reagovao kada je MUP Kosova odlučio da donese administrativnu uredbu kojom su iziskivali od vlasnika KS tablica da te tablice zamene tablicama RKS i niko do srpskih zvaničnika nije na to reagovao", ističe Marković.

Marković kaže da je odluka o zameni KS tablica u RKS već tada bila kršenje Briselskog sporazuma i da se ona nije odrazila samo na Srbe.

"Tada niko nije spominjao albance koji žive u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.  Ima dosta ljudi koji sa Kosova studiraju ili rade u Medveđi. Oni moraju da zamene KS tablice sa RKS i da prolaze kroz pakao na prelazima. Posledica je već tada bila velika i to jednaka i za Srbe i za Albance. U februaru i martu su bile ogromne gužve u Gračanici ili Lapljem Selu, jer je postojala jedna kancelarija u kojoj je moglo preuzimati RKS tablice i u sred pandemije tu je bila ogromna gužva, ni tada niko nije mislio o posledicama", napomije Marković.

Marković novu vladu Aljbina Kurtija vidi kao vladu koja se ponaša kao "slon u staklarskoj radnji".

"Često govorim da se Kurtijeva vlada ponaša kao slon u staklarskoj radnji, oni ne razmišljaju o posledicama, donose odluke koje unapred nisu izmerili i njima nije bitno za posledice koje će imati ne samo Srbi već i Albanci, oni razmišljaju smao o svojoj popularnosti", zapaža Marković.

Prema njegovim rečima ovo će imati velike posledice po sve, ne samo po obično stanovništvo.

"Hajde da pričamo i o ekonomiji i kamioni imaju neke tablice i to će imati izvesne posledice, zadržavanja robe, kilometarkse gužve duga čekanja i opet se vraćamo u neki period koji smo već prevalili preko naših leđa, a to je period taksi. Kurti u odsustvu instrumenata za borbu protiv Beograda koristi neke mere koje apsolutno nikom ne idu u korist", zaključio je Marković.