Marković: Žalbama na račun Lajčaka Priština očajnički pokušava da izbegne preuzete obaveze

Igor Marković
Izvor: Kosovo Online

Politikolog Igor Marković iz NVO "Aktiv" ocenio je za Kosovo onlajn da je verbalna nota koju je Kosovo uputilo članicama EU u kojoj se žali na evropskog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka marketinški potez Prištine da bi, kako kaže, kupila vreme i odložila obavezu primene postignutih sporazuma. 

“Ovo zapravo nije prvi put da se predstavnici Prištine žale na činjenicu da je Miroslav Lajčak posrednik u dijalogu između Beograda i Prištine. Nekadašnji argument bio je da je Miroslav Lajčak predstavnik zemlje koja nije priznala Kosovo, i to je dugo korišćeno u svrhu otkazivanja primene određenih sporazuma koji su potpisani u procesu normalizacije odnosa", ocenjuje Marković. 

On slanje note predstavnicima država članica EU u kojem daju svoje viđenje poslednje runde dijaloga i optužuju Lajčaka da je "na strani Srbije" u pregovaračkom procesu, vidi "kroz prizmu jednog očajničkog pokušaja da se skrene pažnja sa činjenice da obaveze koje su preuzete iz Briselskog i Ohridskog sporazuma nisu primenjene od strane Prištine". 

"Ovaj marketinški potez zapravo je sproveden da bi se kupilo vreme. Jasno je da  Brisel vrši veliki pritisak na Prištinu kada je reč o formiranju ZSO, i to je bila jedna od ključnih stavki za koje je Brisel insistirao da se implementira. Pokazalo se da još jednom da je ovaj proces kojim posreduje Brisel bio neuspešan, upravo zbog činjenice da Priština nije želela uopšte da razgovara o primeni implementacije sporazuma o ZSO", navodi Marković. 

Dodaje da  je zanimljivo da se u toj noti, koja je pisano na engleskom jeziku, uporno koristi izraz “Kosova”, što je, kako kaže, nepravilno na engleskom jeziku i suprotno je diplomatskim pravilima.

"S druge strane, Ohridski sporazum je u noti, koja je na engleskom jeziku, spominjan u albanskom nazivu, dakle 'Oher', umesto Ohrid. To pokazuje jednu vrstu klasične neozbiljnosti i pretpostavljam užurbanosti prilikom pisanja takve vrste dokumenta, što u krajnjoj instance zapravo predstavlja pravu sliku odsustva srategije Prištine, kada se radi o nastavku dijaloga između Beograda i Prištine", ističe Marković. 

On smatra da će u narednom periodu Brisel doneti odluku o novim merama za Kosovo, koje bi mogle da idu u pravcu ograničavanja pristupa Prištine određenim budžetskim sredstvima EU, što se, kako kaže, već jednom desilo.

"Vidimo da SAD svoje investicije znatno smanjuju, pretpostavljam da će to biti slučaj i sa EU, ali je upitno da li će takve mere imati praktične posledice, imajući u vidu kako se Aljbin Kurti trenutno ponaša kada govorimo o dijalogu Beograda i Prištine", navodi Marković.