Marti Ahtisari boluje od Alchajmerove bolesti

Marti Ahtisari
Izvor: Foto Tanjug/ AP Photo / Geert Vanden

Bivši finski predsednik, nekadašnji specijalni izaslanik UN za status Kosova i dobitnik Nobelove nagrade za mir Marti Ahtisari boluje od Alchajmerove bolesti i povukao se iz svih javnih aktivnosti, saopštio je kabinet finskog predsednika Saulija Niniste, prenosi Tanjug.

Kako se navodi u saopštenju, 84-godišnji Ahtisari, koji je bio predsednik Finske od 1994. do 2000. godine, ima pomoć za svakodnevni život kod kuće, ali i povremeno provodi periode lečenja u domu za negu, zbog uznapredovalog stanja bolesti, preneo je AP.

Kao učitelj u osnovnoj školi, koji je postao diplomata, Ahtisari je decenijama radio kao diplomata i mirovni posrednik za finsku vladu i Ujedinjene nacije, a za svoj rad na rešavanju međunarodnih sukoba dobio je Nobelovu nagradu za mir 2008. godine.

Kako navodi AP, Ahtisari koji je bio i specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za status Kosova i, kako navodi američka agencija, pomogao je u "postizanju mirovnog sporazuma pri povlačenju srpskih snaga sa Kosova".

Smatra se da je njegov plan iz 2007. godine za satatus Kosova, iako ga nije prihvatio Savet bezbednosti UN i Srbija, postao osnova za proglašenje nezavisnosti  Kosova 2008.

Kada mu se završio predsednički mandat 2000. godine, Ahtisari je osnovao NVO Inicijativu za upravljanje krizama u Helsinkiju (CMI), čiji je cilj sprečavanje i rešavanje nasilnih sukoba putem neformalnog dijaloga i posredovanja.

Odstupio je sa mesta predsednika CMI krajem 2017. godine i od tada je u penziji.

Ja
03. Septembar 2021.
Zlo terorista sila nepravda je uvek protiv mira to se nemoze dozvoliti zlo se treba spreciti!!!
Ja
03. Septembar 2021.
To je protiv pravdi i slobode naroda!!!
косовац
03. Septembar 2021.
Најзад једна добра вест.