Masrali: EU ohrabruje Srbe da učestvuju u popisu i Srpsku listu da preispita odluku o bojkotu glasanja

Nabila Masrali
Izvor: Kosovo Online

Portparolka u spoljnopolitičkoj službi EU Nabila Masrali izrazila je danas žaljenje Unije, kako je navela, zbog obeshrabrivanja kosovskih Srba kada je reč o učešću u popisu na Kosovu, kao i zbog odluke Srpske liste da ne učestvuje na glasanju za opoziv gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova.

Masrali je kazala da je za žaljenje odluka predstavnika kosovskih Srba da ohrabri Srbe da ne učestvuju u popisu navodeći da su podaci koji se prikupe popisom stanovništva važni za određivanje politika posebno za potrebe u različitim grupama populacije.

Takođe, prema njenim rečima, popis pomaže i Vladi, poslovnoj zajednici i civilnim organizacijama da isplaniraju politike.

"EU ohrabruje sve građane Kosova da učestvuju u popisu i poziva kosovsku Agenciju za statistiku i druge kosovske institucije da intenziviraju informativnu kampanju kako bi svi građani, uključujući članove nevećinske zajednice, bili upoznati sa pravilima popisa", kazala je Masrali.

Izražavajući žaljenje time što je Srpska lista odlučila da ne učestvuje u glasanju za opoziv gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova, koje je planirano da se održi 21. aprila, Masrali je podsetila na prethodni bojkot lokalnih izbora na severu u aprilu 2023. godine i navela da on nije dao političke rezultate koje su hteli kosovski Srbi.

"Primili smo k znanju brige kosovskih Srba u vezi procesa novih izbora, ali ipak pozivamo Srpsku listu da preispita odluku da ne učestvuje i da ne uskraćuje kosovskim Srbima njihova prava da izraze svoje političko mišljenje", kazala je Masrali.