Matić najavila zajedničku digitalnu platformu turističke ponude zemalja "Otvorenog Balkana"

Tatjana Matić
Izvor: RTV

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas, posle sastanka sa ministarkom turizma i životne sredine Albanije Mirelom Kumbaro Furdži, da će zemlje okupljene oko inicijative "Otvoreni Balkan" napraviti zajedničku digitalnu platformu turističke ponude, prenosi RTV.

Ministarke turizma Srbije i Albanije najavile su, takođe, stvaranje zajedničkog regionalnog centra za rešavanje problema nedostatka radne snage u tom sektoru.

"Ovo je naš prvi operativni sastanak nakon potpisivanja memoranduma u saradnji u oblasti turizma u Ohridu, na kome smo dogovorili konkretne korake za narednu saradnju", rekla je Matić na konferenciji za medije u Palati Srbija, prenosi Tanjug.

Matić je rekla da je sa koleginicom i Albanije razgovarala o unapređenju saradnje i zajedničkom nastupu na trećim tržištima, a posebno kada je reč o turističkoj ponudi za Kinu i druge azijske zemlje.

Matić je istakla da Er Srbija planira krajem godine da uspostavi direkte letove za Kinu i da bi zajednički nastup na tim tržištima značajno povećao broj dolaska stranih turista. Matić i Kumbaro Furdži su se saglasile da je naročito u sektoru turizma i trgovine ključno regionalno povezivanje za postizanje uspeha.

Furdži je rekla da je ove godine u prvih pet meseci u Albaniji zabeleženo povećanje od 55 odsto dolaska turista iz celog sveta, kao i da je u prva četiri meseca bilo 20 turista iz Srbije.

Ona je napomenula da tek predstoji špic sezone i izrazila očekivanje da će ti rezultati biti još bolji.

Ministarka Albanije učestvovaće u toku dana konferenciji "Nove ideje za novo vreme" u Palati Srbija koja, kako je navedeno, predstavlja korak bliže ciljevima Memoranduma o razumevanju o saradnji u turizmu na Zapadnom Balkanu, koji je potpisan na Samitu u Ohridu.