Mediji: Kurti se za četiri dana u Americi sastao samo sa predstavnikom organizacije MCC

Kurti u SAD
Izvor: Ekonomia Online

Kosovski premijer Aljbin Kurti se za četiri dana boravka u Sjedinjenim Američkim Državama sastao samo sa direktorom Milenijum čelindž koorporacije (MCC) Alis Olbrajt, iako je iz njegovog kabineta najavljivano da će se sastati sa brojnim zvaničnicima, predstavnicima albanske zajednice, predstavnicima organizacija, prenosi Ekonomija onlajn.

On je sa Olbrajt razgovarao o programu "Kompakt" koji se odnosi na energetski sistem Kosova i čija se realizacija uskoro očekuje i čija je vrednost preko 200 miliona evra.

Kako se navodi, on je na posetu SAD čekao skoro pola godine.

Kurti je posetu SAD započeo u petak, a boravak je produžio zbog predavanja koje bi 14. maja trebalo da održi na Univerzitetu DePol u Čikagu u organizaciji Odeljenja za albanske studije.

Poslanik Samoopredeljenja Adnan Rustemi rekao je da će Kurti u SAD imati brojne političke i ekonomske sastanke i da zlonamerni komentari ne znače ništa, prenosi Reporteri.

"Ne znam tačnu agendu sastanaka, ali svaki dan će imati sastanke. Radi se o ekonomskim i političkim sastancimaa", rekao je Rustemi za T7. 

O Kurtijevoj poseti SAD oglasio se i novinar Berat Budžala koji je na Fejsbuku uporedio sastanke Kurtija i bivših predsednika Kosova Hašima Tačija i Ibrahima Rugove sa zvaničnicima Sjedinjenih Američkih Država, aludirajući na to da su bivši predsednici imali stvarne susrete, dok Kurti zvaničnike gleda samo prati preko interneta.

On je objavio fotografiju na kojoj je Kurti sam u sobi sa telefonom u ruci kao i fotografije sa sastanaka predsednika Ibrahima Rugove sa bivšim predsednikom Billom Klintonom i bivšim predsednicima Hašimom Tačijem i Fatmirom Sejdiuom sa bivšim predsednikom Džordžom V. Bušom.

"Susreti tokom godina u Beloj kući", napisao je ironično Bužale na Fejsbuku.