Mehaj: Cilj Kosova je NATO, ne smemo dozvoliti uticaj Rusije na Balkanu

Armend Mehaj
Izvor: Facebook

Ministar odbrane Armend Mehaj učestvovao je na Međunarodnom sajmu odbrane u Tel Avivu, gde je održao govor na temu "Kosovo – Upravljanje krizama na nacionalnom nivou“, u kome je istakao da je glavni cilj Kosova članstvo u NATO i EU, prenosi Reporteri.

On je istakao da se  uticaj Rusije i Kine u regionu ne može dozvoliti.

"Činjenica je da nam je potrebno više američkog prisustva na Kosovu jer ne možemo dozvoliti da Rusija i Kina utiču na Balkan koristeći Srbiju kao sredstvo za širenje svog uticaja u regionu. Svaki dan vidimo njihove namere za zbližavanjem i uticajem da izazovu probleme, ali moj zahtev je uvek: Više prisustva SAD na Kosovu, jer Kosovo može da bude primer funkcionalne zemlje i samo uz podršku naših saveznika možemo više i snažnije", rekao je Mehaj.

On je u svom govoru uporedio Kosovo sa Izraelom i izrazio uverenje da će diplomatski odnosi biti još snažniji.

"Kosovo i Izrael su u prvim koracima dugoročnog partnerstva i prijateljstva. Pošto smo dva mesta sa veoma bolnom istorijom, imamo mnogo toga da naučimo i ponudimo jedni drugima. Jedina evropska zemlja sa muslimanskom većinom uspela je u svetu u kojoj su mnoge druge propale. Danas su naše zemlje uspostavile diplomatske odnose i čvrsto verujemo da ćemo ojačati našu saradnju. Kosovo je sada mala zemlja u sredini Balkana, ali igra veliku ulogu, posebno u sektoru bezbednosti", kazao je on.

Istakao je da je sporazum sa Srbijom proces koji je u toku i da radi na pronalasku zajedničkog rešenja sa Srbijom, ali da to ipak nije prioritet .

On je pozvao sve zainteresovane iz odbrambenog sektora da posete Kosovo i upoznaju se sa mogućnostima.

"Međunarodni izazovi zahtevaju međunarodni odgovor. Kao ministar odbrane, verujem u snažnu saradnju i snažnu transatlantsku vezu za suočavanje sa zajedničkim izazovima. Moramo biti ujedinjeni da održimo mir i stabilnost. Povećati saradnju i nastaviti jačati vojne kapacitete kako bi se osiguralo da odbrambena saradnja dovede do konkretnih rezultata za suočavanje sa zajedničkim izazovima u globalnoj geopolitici", kazao je Mehaj.