Mehaj: Članstvo u NATO najvažniji cilj Kosova

Armend Mehaj i Mika Savolu
Izvor: Facebook

Ministar odbrane Kosova Armend Mehaj i ministar odbrane Finske Mika Savolu razgovarali su danas o težnjama Kosova da postane članica NATO, a tom prilikom Mehaj je istakao da je upravo članstvo u NATO najvažniji cilj Kosova.

Tema sastanka je, kako je naveo Mehaj, bila i saradnja u oblasti bezbednosti, zajednička zimska obuka, kao i iskustava finske vojske povodom dobrovoljne rezerve koja će, kako dodaje, uskoro biti vid službe u kosovskoj vojsci.

„Obavestio sam finskog ministra o razvoju bezbednosnih snaga Kosova, sprovođenju Generalnog tranzicionog plana i našoj spremnosti da pružimo svu potrebnu pomoć NATO misijama“, napisao je Mehaj.

Dodao je da je Kosovo pomagalo NATO u operaciji evakuacije avganistanskih izbeglica. Ponovio je da je cilj Kosova da pruži doprinos celokupnoj bezbednosti te da je iz tog razloga članstvo u NATO njihov najvažniji cilj. Prema njegovim rečima, Savolu je dobro ocenio saradnju kosovskih bezbednosnih snaga sa Kforom i izrazio spremnost za saradnju kada je reč o članstvu u NATO i održavanju stabilnosti.

„Finska je naša prijateljska država sa kojom delimo demokratske vrednosti. Zato smo zajedno jači“, naveo je Mehaj.