Mehaj: Kosovo sve bliže NATO

Vojnik KBS
Izvor: Reporteri

Skupština Kosova je sa 61 glasom za usvojila u načelu Predlog zakona o vojnoj policiji u Kosovskim bezbednosnim snagama, a ministar odbrane Armend Mehaj kaže da je zakonsko regulisanje misije i statusa vojne policije korak ka članstvu u NATO, prenosi Koha.

Obrazlažući nacrt tog zakona u kosovskoj skupštini, Mehaj je rekao da je prvi put da se status i misija vojne policije reguliše posebnim zakonom.

"S obzirom na to da je cilj Kosova članstvo u NATO, zakonsko regulisanje misije i statusa vojne policije je korak ka realizaciji ovog strateškog cilja Republike Kosovo. Stoga tražim da vojna policija ima posebna zakonska ovlašćenja za podršku misiji. Zbog toga Ministarstvo odbrane traži razmatranje i usvajanje ovog nacrta zakona", rekao je Mehaj.

Predsednik kosovske skupštine Gljauk Konjufca prokomentarisao je tesnu većinu za izglasavanje tog predloga zakona navodeći da je "jedva" 61 poslanik glasao.

"Čini mi se da ova Skupština ne funkcioniše", rekao je Konjufca i naglasio da parlament ne treba da radi kao u osnovnoj školi sa tri izostanka sa nastave, aludirajući na prisustvo poslanika u sali.

Za izglasavanje tog predloga zakona očekavalo se da postoji kvorum, ali je Konjufca naveo i mere koje bi trebalo preduzeti prema poslanicima kako bi Skupština Kosova "pravilno funkcionisala".