Mehaj: Opasno i antizapadno ponašanje Srbije, NATO, EU i UN da reaguju

Armend Mehaj
Izvor: Facebook

Ministar odbrane Kosova Armend Mehaj oglasio se nakon što je kineski PVO sistem čiju je nabavku Srbija dogovorila još 2019. godine, pre nekoliko dana dopremljen u Beograd, istakavši da se radi o "destruktivnom, veoma opasnom antizapadnom ponašanju Srbije, i pozvao NATO, EU i UN da reaguju".

"Prema informacijama u poslednja dva dana, Srbija je od Kine dobila nove sisteme naoružanja... Ova odvratna predstava se dešava u vreme kada se EU i NATO i ceo svet zalažu za evroatlantske vrednosti i suočavaju sa napadačem ovih vrednosti, Rusijom i njenim saveznicima“, napisao je ministar Mehaj na Fejsbuku.

Mehaj se pita ko to ugrožava Srbiju pa kupuje novo naoružanje, dodajući da je njen postupak licemeran.

„Od koga je Srbija ugrožena, ili protiv koga je Srbija naoružana najnaprednijim sistemima za napad i odbranu? Kakvo je ovo licemerje? Do kada sa ovim dvostrukim standardima? Republika Kosovo, bezbednosne i odbrambene institucije kao i mi, dosledno smo izražavali razumnu zabrinutost i dosledno smo reagovali na ovaj destruktivni i opasan pristup Srbije miru, bezbednosti i stabilnosti u regionu i šire“, dodao je Mehaj.

Ministar Mehaj je ovom prilikom zamolio "NATO, EU i UN, kao i sve druge instance kreiranja politike za vrednosti mira, slobode i demokratije da sa maksimalnom ozbiljnošću razmotre ovaj destruktivni pristup, jer Srbija ozbiljno narušava mir, bezbednost i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana i šire".

„Republika Kosovo, naše institucije i naši ljudi su odlučni i snažno smo dokazali svoju evroatlantsku orijentaciju sa prirodnom težnjom za brže članstvo u NATO i EU. To smo potvrđivali uvek, ali i sada, gde podržavamo naše saveznike. Na čelu sa SAD nastavljamo proces izgradnje i razvoja naše vojske i svih drugih državnih institucija po najsavremenijim praksama i modelima zapadnih demokratija“, rekao je on.

Mehaj je naveo i da su KBS jaka, profesionalna vojska u odbrani i u službi regionalnog, kontinentalnog i globalnog mira, bezbednosti i stabilnosti.