Mehaj sa Eskobarom: Upoznao sam ga prioritetima kosovske vlade u oblasti bezbednosti i odbrane

Mehaj i Eskobar u SAD
Izvor: Klan Kosova

Kosovski ministar odbrane Armend Mehaj sastao se, tokom svoje posete Sjedinjenim Američkim Državama, sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja, kao i američkim državnim sekretarom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, prenosi Kljan Kosova.

Mehaj je upoznao Eskobara sa svojom vizijom i strateškim ciljevima, kao i prioritetima kosovske vlade u oblasti bezbednosti i odbrane, a od njega je dobio punu podršku u njihovoj realizaciji.

Obojica su se, kako se navodi, složili da su dosadašnja dostignuća Ministarstva odbrane i KBS -a, kao i vizija budućnosti u punoj funkciji mira, bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta u regionu i šire.

Takođe, na ovom sastanku je ponovo potvrđeno da je partnerstvo između Kosova i SAD sve jače „jer se zasniva na zajedničkim vrednostima dve zemlje“ i naglašena je potreba da se pronađu drugi oblici za njegovo dodatno produbljivanje.

Mehaj i Eskobar su takođe razgovarali o sadašnjim i budućim potencijalnim izazovima bezbednosnog okruženja, kao i o najefikasnijim oblicima njihovog upravljanja sa zajedničkim zaključkom da je bezbednost svih veoma važna.

Na kraju sastanka, Eskobar je zahvalio ministru Mehaju i čestitao Kosovu na podršci koju je pružila misija NATO u evakuaciji izbeglica iz Avganistana i naglasio da su KBS postigle značajna postignuća pri desantu sa američkom vojskom.

Tokom izložbe "AUSA 2021", Mehaj se susreo sa čelnicima nekih veoma moćnih američkih kompanija u odbrambenoj industriji. Upoznao se sa najnaprednijim sistemima koji su visoko kompatibilni sa vojnom doktrinom KBS kao i veoma efikasni za uspešno ispunjenje operativnih i taktičkih zadataka.

Mehaj se tokom svoje posete SAD sastao i sa predsednikom Američko-srednjoevropskog poslovnog udruženja (ACEBA), Erikom Stevartom i njegovom delegacijom.

Stevart ga je detaljnije informisao o strateškim opredeljenjima i ciljevima Udruženja i diskutovao o njihovoj relevantnosti za ciljeve, politike i strategije bezbednosti i odbrane Ministarstva odbrane