Mehaj: San svakog građanina Kosova je da služi u KBS

Armend Mehaj.jpg
Izvor: Ekonomia Online

Ministar odbrane Armend Mehaj kaže da je moguće uvođenje obaveznog vojnog roka jer je, prema njegovim rečima, veliki interes građana da služe u vojsci Кosova, prenosi Reporteri.

Mehaj je na sednici skupštinskog Odbora za spoljne poslove i dijasporu rekao da je služba u КBS „san svakog građanina Кosova“. 

"Verujem da je to san svakog građanina Кosova, da ima pravu vojsku i da se svakom građaninu pruži prilika da služi kosovsku vojsku", rekao je Mehaj.

On je ukazao na da su u koordinaciji sa savezničkim državama kako bi se videle mogućnosti u kojoj fazi Кosovo može da se prijavi za obaveznu vojnu službu.

"Moramo da dobijemo i konkretne planove, poput baltičkih država, koje su prošle kroz iste faze i pretnje sa Rusijom, kao što nas ugrožava Srbija. Кoordiniramo sa njima, ali je važno da svaka akcija koju preduzmemo bude koordinirana sa SAD. Interesovanje je veliko", rekao je Mehaj izveštavajući Odbor za spoljne poslove i dijasporu.

Ministar je istakao da se za 400 otvorenih pozicija na prethodnom konkursu КBS prijavilo više od 6.000 građana, dok se do sada na konkurs, koji je i dalje otvoren za 840 regruta, prijavilo više od 1.100 građana, od čega je sto žena, dodajući da je glavni cilj povećanje zastupljenosti žena u КBS-u.