Mehmetaj: Kurtijeva vlada najslabija koju je Kosovo imalo

Ljirim Mehmetaj
Izvor: Ekonomia online

Politički analitičar Ljirim Mehmetaj ocenio je danas da je vlada Aljbina Kurtija najslabija koju je Kosovo imalo posle rata 1999. godine, ističući da su njegov mandat obeležile brojne koruptivne afere, zloupotrebe položaja i malverzacije, prenosi Ekonomija onlajn.

"To je potpuno propala i slaba vlada kakva do sada nije viđena. Kada pomislimo da nema gore, vidimo da ima gore. Ovo je najslabija vlada bez pogovora od privremene vlade koja je nekada bila neposredno posle rata", rekao je Mehmetaj.

Kurtijeva vlada, kako kaže, zloupotrebljava vlast zahvaljujući većini koju ima u Skupštini Kosova, ukazujući da su čak omogućili Kurtiju da bude na mestu premijera iako se nije kandidovao na prošlim izborima.

"Nismo videli rezultate Kurtijeve vlade jer Kurtijeva vlada ne postoji. Ono što smo videli su zloupotrebe koje je jedna politička partija napravila na vlasti, eksploatišući instituciju kakva je Vlada. Nažalost, Predsedništvo i Parlament su produžeci ili oruđe Vlade... pa premijer Kosova može biti neko ko nema nijedan glas naroda. Mnogi zaboravljaju da se Kurti nije takmičio na prošlim izborima zbog uslova koji su nastali, aktuelni premijer nema nikakav glas, ali nažalost institucija koja ima sve glasove naroda, a to je parlament, ga ne kontroliše", smatra Mehmetaj.

Dodaje i da se opozicija svim tim pitanjima ne bavi na adekvatan način, ističući da su ostali "nemi" na brojne afere koje su se dsile na Kosovu. Prema njegovim rečima skandali koji su obeležili vladu Aljbina Kurtija ne bi tolerisala ni jedna prava opozicija.