Micotakis: Grčka neće tolerisati preispitivanje svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta

Kirijakos Micotakis
Izvor: Kurir

Grčki premijer Kirijakos Micotakis ocenio je da je ruski rat u Ukrajini "prekretnica" u evropskom kursu i naglasio da se mora izbeći bilo koja vrsta ishoda koji bi mogao ohrabriti agresiju drugih nacija na kontinentu, pominjući Tursku u tom kontekstu, prenosi Kurir.

Grčka, koja ima dugogodišnje sporove s daleko većim susedom Turskom - koji su ih tri puta u posednjih pola veka doveli na ivicu rata, izrazila je snažnu podršku Ukrajini u ratu protiv ruske invazije, konstatuje Asošiejted pres. 

"To je prekretnica u kursu Evrope", rekao je Micotakis u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Kako je naglasio, "dugujemo danas Ukrajini da sprečimo bilo koju vrstu svršenog čina, koji bi sutra mogli da imitiraju novi potencijalni stvaraoci problema".

Micotakis je istakao da misli na konstantno agresivno ponašanje Turske, sa kojom su odnosi pokazali sve veće napetosti u poslednje dve godine. Iako obe članice NATO, dve zemlje imaju višedecenijske sporove oko niza pitanja, uključujući teritorijalne pretenzije u Egejskom moru i prava na istraživanje energije u istočnom Mediteranu.

"Jedno je sigurno - ne treba nam novi revizionizam i oživljavanje imperijalnih fantazija", rekao je Micotakis ističući da je "takođe izvesno" kako "Grčka neće tolerisati bilo kakvo preispitivanje svog nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta".

Dodao je da se sporovi među nacijama rešavaju na osnovu međunarodnog prava, a ne maltretiranjem.

Prošlog petka turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je Grčku da je 147 puta narušila njen vazdušni prostor, dok za isto to Grčka često optužuje Tursku i poriče da je kršila vazdušni prostor svog suseda.