Mijačić: Biće još opstrukcija smene gradonačelnika

Dragiša Mijačić
Izvor: Kosovo Online

Koordinator Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 Dragiša Mijačić kaže da će prikupljanje potpisa u okviru peticije za smenu gradonačelnika na severu Kosova biti vid pritiska na vlasti u Prištini da se organizuju novi izbori ali da ne veruje da će do toga doći u skorijem periodu. Kako kaže za Kosovo onlajn, i prvi korak za pokretanje peticije bio je prihvaćen teškom voljom i verovatno će i sledeći biti propraćen različitim opstrukcijama.

“Postavlja se i pitanje da li je samo Administrativno uputstvo o proceduri za pokretanje peticije koje je dalo Ministarstvo lokalne samouprave u skladu sa Ustavom ili nije, pa jedna od opstrukcija može čak da bude da Ustavni sud u nekom procesu pokaže da je uputstvo neustavno i da samim tim inicijativa propadne”, navodi Mijačić.

On kaže da su se Srbi na severu organizovali po opštinama da prikupe potpise, ali da će se tek videti kako će to biti prihvaćeno u Prištini.

“Ima puno toga što je u ovom trenutku na dnevnom redu, tako da će verovatno doći do različitih tehničkih, administrativnih i pravnih opstrukcija kako se ne bi raspisali izbori u severnim opštinama u doglednom periodu”, navodi naš sagovornik.

Na pitanje koliko imaju smisla izbori za gradonačelnike ako ne bude novih izbora i za skupštine opština, odnosno odbornike, Mijačić kaže da bi svakako bilo dobro da se organizuju izbori i za gradonačelnike i za odbornike i da će možda postojati neka mogućnost da se organizuju i sveopšti izbori.

Kako, međutim ističe, to ništa ne znači ako nema formiranja ZSO za šta su zainteresovani Srbi sa severa i iz ostalih krajeva Kosova. Pregovori o formiranju ZSO, kako smatra, možda su i bitniji nego organizovanje samih izbora.

"Ono što je najbitinije u ovom trenutku je da kosovska vlada primeni zaključke Evropske komisije od 3. juna koji zahtevaju izmeštanje gradonačelnika iz opštinskih zgrada i policijskih jedinica iz tih objekata. Podsetio bih da je EU uvela neku vrstu kaznenih mera prema Kosovu jer se to nije promenilo", ističe Mijačić.

Ukazuje i da je jedno skorije istraživanje kosovskih analitičara pokazalo da postoje nešto pozitivniji stavovi u albanskom društvu prema formiranju ZSO.

"I to jeste najveće pitanje, dok ostala kao što je organizovanje izbora na severu možda u ovom trenutku nisu ključna tema. Ključno je sačuvati mir na severu, prisebnost, da ne dolazi do incidenata koji bi bili pretnja po živote građana, policajaca, pripadnika Kfora, novinara… Najbitnije je da se uđe u političke tokove, a onda, naravno, da se u nekom trenutku organizuju sveopšti izbori kako za odbornike tako i za gradonačenike, pa zašto da ne i za poslanike u kosovskom parlamentu, kako bi moglo da se primeni sve ono što je prihvaćeno u okviru procesa dijaloga”, zaključuje Mijačić.