Mijačić: Odluka o zabrani uvoza robe iz Srbije stvoriće dodatne političke i bezbednosne probleme

Dragiša Mijačić
Izvor: Medija centar

Koordinator Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 Dragiša Mijačić smatra da je odluka Vlade Kosova da zabrani uvoz robe iz Srbije netransparentna i nedemokratska, kao i da je protivna interesu kosovske privrede, a da dodatno stvara nepoverenje kod srpske zajednice ukazujući da će to stvoriti dodatne političke i bezbednosne probleme, posebno na severu.

Mijačić je na Tviteru naveo da je ta odluka protivna Briselskom sporazumu, zatim CEFTA sporazumu i sporazumima o kreiranju zajedničkog regionalnog tržišta, kao i da nije u skladu sa principima normalizacije Kosova i Srbije.

"Ta odluka protivna je savetima dobijenim o EU i zemalja Kvinte. Međutim, ta odluka savršeno otkriva destruktivni karakter Kurtijevog stila upravljanja - 'pravite probleme kad god je to moguće'", napisao je Mijačić.

Podseća da je 14. juna Vlada Kosova, kao rezultat hapšenja kosovskih policajaca u Srbiji, donela odluku da zabrani ulazak srpskih kamiona sa srpskom robom.

Navodeći da je ta odluka primenjena na svim ulaznim tačkama, Mijačić ukazuje na to da nema dokaza da takva odluka uopšte postoji.

Ističe da ta odluka nikada nije objavljena na sajtu Vlade Kosova, niti u medijima.

"Vlada Kosova je zaista održala elektronski sastanak 14. juna, ali iz zapisnika je jasno da nisu razgovarali ili odlučili bilo šta o zabrani robe iz Srbije. Premijer Aljbin Kurti i ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja objasnili su da je to 'usmena odluka', tako da ne postoji nikakav pisani politički dokument. Ovo savršeno opisuje modus operandi u 'najdemokratskijoj zemlji Zapadnog Balkana'", navodi Mijačić.

U diplomatskim krugovima, kako dodaje, kosovske vlasti tu jednostranu i nekoordinisanu odluku pravdaju zabrinutošću za bezbednost i pretnjama koje dolaze iz Srbije, obrazlažući strah da će srpski kamioni doneti oružje kosovskim Srbima.

Naglašava da te zabrinutosti nisu potkrepljene nikakvim dokazima i ukazuje da nema javnih informacija o oduzimanju srpskih kamiona sa krijumčarenim oružjem.

Osim toga, kako dodaje, oružje se moglo prokrijumčariti kamionima sa tablicama iz drugih zemalja.

"Jedno je jasno, to je još jedan jednostrani potez Vlade Kosova protiv normalizacije sa Srbijom", navodi i dodaje da je čudno da je Vlada Kosova u jednom trenutku (opet usmeno) odlučila da dozvoli prolaz kamionima sa srpskim tablicama koji prevoze stranu robu.

Ističe da to dodatno objašnjava da priroda tih "usmenitih" odluka Vlade Kosova nema veze sa švercom oružja sa zabranom uvoza iz Srbije.

Ukazuje na to da Aljbin Kurti i Samoopredeljenje imaju dugu istoriju borbe protiv uvoza robe iz Srbije i u tom smislu navodi da su 2016. godine pristalice Samoopredeljenja prevrnule nekoliko kamiona sa srpskom robom na autoputu.

Osim toga, kako dodaje, prva Kurtijeva vlada je pala u martu 2020. godine, između ostalog, zbog njegovog odbijanja da ukinu tarife od 100 odsto na srpsku robu.

"Usmena odluka o zabrani uvoza srpske robe protivna je Briselskom i CEFTA sporazumu i principima Zajedničkog regionalnog tržišta. Ovaj jednostrani akt svakako ne doprinosi procesu normalizacije sa Srbijom dalje produbljuje nesporazume sa Zapadom. Što je još važnije, usmena odluka stvara probleme kosovskoj privredi i dodatno će doprineti inflaciji koja je već visoka", navodi.

Mijačić podseća da Kosovo uglavnom uvozi iz Srbije žitarice, piće, šećer i stočnu hranu koji su jeftiniji od zamenskih proizvoda iz drugih zemalja.

Nema razloga da se veruje, prema njegovim rečima, da aktuelna usmena odluka Vlade Kosova da zabrani uvoz robe iz Srbije neće imati negativne efekte.

"Kosovska agencija za statistiku (ASK) procenila je inflaciju od 10,1 odsto za prvi kvartal 2023. Zabran srpske robe će dodatno povećati inflaciju do kraja godine", ukazuje.

Prema podacima ASK-a za jun 2023, uvoz iz Srbije je bio samo 13,255 miliona evra, što je manje za 61 odsto u odnosu na jun 2022. ili za 52 odsto u odnosu na maj 2023.

Izvoz u Srbiju je takođe smanjen, za 21 odsto je manji u poređenju sa junom 2022. i 33 odsto u odnosu na maj 2022. godine, dodaje.

Brojevi će sigurno nastaviti da opadaju u julu i avgustu, navodi Mijačić i dodaje da će to imati dalje negativne posledice po kosovsku privredu, uključujući i gubitak poslova.

"Ironija je veća sa činjenicom da je Aljbin Kurti došao na vlast obećavajući više poslova, ali je svojim postupcima napravio suprotno", ističe.

Kako navodi, drugi važan segment usmene odluke je produbljivanje nepoverenja između Vlade Kosova i zajednice Srba na Kosovu, što će se negativno odraziti na dalja politička i bezbednosna pitanja, političko učešće, socijalnu i ekonomsku integraciju.

Kosovski Srbi prvenstveno konzumiraju srpske proizvode, dodaje i ukazuje da je njih u velikoj meri pogodila ta odluka.

Kako dodaje, zabrana je već uticala na nedostatak mlečnih proizvoda u prodavnicama i visoku inflaciju svih ostalih proizvoda.

Zabrane trgovine takođe, kako navodi, privlače krijumčare da zarade dodatni novac, što povećava verovatnoću njihove borbe sa policijom ili korumpiranja policije.

"U svakom slučaju, ovo će stvoriti dodatne političke i bezbednosne probleme, posebno na severu", navodi Mijačić.

Kako je naveo, kada je Kurti došao na vlast, jedan strani diplomata je pokušao da ga ubedi da Kurti brzo uči kako bi odmah shvatio značaj procesa dijaloga i napravio značajnu promenu u mirnom suživotu Albanaca i Srba na Kosovu.

Njegov odgovor je bio, kako kaže, da ne mogu i ne treba da budu taoci Kurtijevih kognitivnih sposobnosti da nauče koliko su osetljivi odnosi između dve zajednice i koliko su važni instrumenti koji su sačuvali mir u poslednje dve decenije.

"Gledajući unazad, posle te tri godine čak je i strani diplomata sa kojim sam razgovarao shvatio da Kurti ništa nije naučio i svi smo došli do trenutka da se njegovoj Vladi moraju primeniti sankcije kako bi se on doveo do zdrave pameti. Za sada bez ikakvih rezultata. Tužno ali istinito", zaključio je Mijačić.