Mijačić: Postoji pomak u pregovorima o ZSO, preduslov izbori na severu

Beograd_231102_Dragiša Mijačić 02
Izvor: Kosovo Online

Koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za poglavlje 35 Dragiša Mijačić smatra da postoji pomak u pregovorima kada je reč o Zajednici srpskih opština, dodajući da se to najbolje može videti u tonalitetu poruka kosovskog premijera Aljbina Kurtija koji se više puta pozitvno izrazio o dokumentu koji je na stolu.

Mijačić za Kosovo onlajn objašnjava da o dokumentu za ZSO ne znamo puno, ali da se prošle nedelje u albanskim medijima pojavio nacrt tog sporazuma za koji kaže da je verovatno verodostojan.

"Čitajući taj dokument, vidimo da Srbija nema puno argumenata da ga ne prihvati jer je upravo rađen u skladu sa onim što je dogovoreno 2013-2015. godine. Dok će prištinska strana svakako tražiti zvanično prihvatanje sporazuma koji je ranije ove godine postignut u Briselu, a kasnije i njegov aneks u Ohridu. Tako da vrlo brzo možemo očekivati da se dodatno obavežu i jedna i druga strana da će realizovati sve odredbe iz Brisela i Ohrida. Takođe, nadam se da ćemo vrlo brzo videti usvajanje verzije statuta ZSO kako u Beogradu tako i u Prištini", smatra Mijačić.

Dodaje da jučerašnji pregovori u Briselu imaju za cilj da pripreme novu rundu pregovora između kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, gde bi došlo do finalizacije svih odredbi na koje su se dve strane obavezale.

"Taj proces pregovora oko ključnih principa je već završen. Ovi sastanci koji su održani juče imaju za cilj da pripreme novu rudnu pregovora između Kurtija i Vučića, gde bi došlo do finalizacije svih odredbi na koje su se dve strane obavezale. Negde najveći problem Prištini i Beogradu je komunikacija i prihvatanje odredbi, tako da nakon dijaloga svaka strana izlazi i iznosi svoje stavove da su čvrsto branili ono za šta se zalažu. Međutim, proces dijaloga ide svojim tokom, i rezulturaće onim na šta su se Kurti i Vučić obavezali", poručio je Mijačić.

Mijačić ističe da je predstojeći decembarski sastanak Evropskog saveta vrlo bitan kako za Kosovo, tako i za Srbiju, jer će se na njemu odlučivati o njihovom daljem putu ka EU.

"Postoji jedan veoma važan sastanak, to je sastanak Evropskog saveta 14-15. decembra, i na njemu će visoki predstavnik EU Đuzep Borelj izvestiti predsednike vlade i država EU, o rezultatima u dijalogu, na osnovu toga odlučiće se da li će i kako Srbija i Kosovo napredovati ka EU. To je jako bitan sastanka u ovom delu godine i verujem da ako bude nekih rezultata biće do tog sastanka, a sama implementacija sporazuma će sačekatu Novu godinu i mesece nakon januara", objašnjava on.

Dodaje da pokušaji oko formiranje ZSO neće uroditi plodom ukoliko ne dođe do održavanja vanrednih izbora u četiri srpske opštine na severu Kosova.

"Iskreno, mislim da neće biti konkretnih rezultata u vezi sa statom ZSO ukoliko ne dođe do organizovanja vanrednih izbora. To je deo ovih pregovora. Znamo da je u Ohridu napravljena takva greška, da nije pregovarano o izborima, već o principima za realizaciju sporazuma i kada su došli vanredni izbori srpska zajednica, pošto nije postojao konkretan predlog, oni nisu učestvovali na izborima. Tako da i sada, ako se ne organizuju vanredni izbori na severu Kosova, bojim se da svi ovi pokušaju oko formiranje ZSO neće uroditi plodom. I otuda sada ono o čemu pregovaraju Bisljimi i Lajčak, jeste jedna sekvenciona mapa, koja određuje obaveze jedne i druge strane paralelno, u naredih šest meseci. Nešto će uraditi Srbija, nešto Kosovo, očekuje se da prvi korak, jeste usvajanje usvajanje tog nacrta statuta ZSO ili slanje Ustavnom sudu, onda će Srbija dati neki ustupak za taj korak. Onda se očekuje usvanje statuta, i vanredni izbori. Očekujem da sve to može da se organizuje u naredih šest do devet meseci", zaključio je Mijačić.