Mijačić: Uklanjanje ćiriličkih tabli Kurtijevo skretanje pažnje sa odluke o vraćanju zemljišta Visokim Dečanima

Dragiša Mijačić
Izvor: Kosovo Online

Koordinator radne grupe Nacionalnog konventa o EU za Poglavje 35 Dragiša Mijačić rekao je da je odluka o promeni dvojezičnih znakova na magistralnom putu Mitovica - Leposavić i skidanje onih koje su imale ćiriličke natpise, posledica onoga što se dešavalo za upis zemlje Manastira Visoki Dečani, prenosi Insajder. 

"Kurti je morao da skrene pažnju svoje javnosti sa takve odluke i, nažalost mi smo očekivali da će se desiti tako nešto.  Na kraju je to rezultiralo promenom tabli što je izazvalo novi revolt i novu krizu, manjeg obima, ali svakako jedno novo nepoverenje između Vlade Kosova i srpske zajednice. Rekao bih da postoje mnogo važnije teme koje su na stolu, to su pre svega izbori na severu Kosova i referendum zakazan za 21. april. Postavlja se pitanje kako će se tehnički organizovati taj referendum, da li će postojati neke smetnje, kako bi ljudi mogli neometano da učestvuju u njemu. Svakako, tu je uslov formiranje ZSO, koji je uslov svih uslova kako bi se krenulo sa daljom implementacijom onoga što su se dve strane dogovorile prošle godine u Briselu i Ohridu", kaže Mijačić. 

Povodom odbijanja predloga da susprenduje odluku Prištine o ukidanju dinara koji je američki izaslanik Gabrijel Eskobar ponudio kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, kaže da se, bez obzira na takve stavove, nada da je moguće doći do kompromisnog rešenja, te da veruje da će ta tema biti jedna od centralnih o kojima će se razgovarati u utorak u Briselu.

"Lajčak je bio u Beogradu upravo baš kao deo pripreme tog sastanka koji će se desiti u Briselu. Znamo čvrste stavove kosovske vlade. Takođe su bili čvrsti i kada je reč o zemljištu Dečana. Videli smo da su pokzali jednu dozu flesibilnosti kada je to u pitanju.  Iskreno se nadam, da će pokazati dozu fleksibilnosti i kada je u pitanju oduka CBK o transportu dinara", kaže Mijačić.