Milanović: Kosovo međunarodno priznata država, Srbija to ne prihvata, a kako stvari stoje, skoro i neće

Milanović
Izvor: Predsjednik

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović učestvovao je na svečanom ispraćaju 37. hrvatskog kontingenta u operaciju NATO Kfora na Kosovo i tom prilikom istakao da ne postoje izgledi da će Srbija uskoro priznati Kosovo.

Na zvaničnom sajtu hrvatskog predsedništva objavljeno je da je predsednik Milanović  na ispraćaju u kasarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji poručio pripadnicima hrvatskog kontingenta da su profesionalci koji će svoj zadatak obavljati profesionalno i kvalitetno.

„Kosovo je međunarodno priznata država. Srbija to ne prihvata, a kako stvari stoje, skoro i neće. Ali mi se u tu politiku ne mešamo više nego pre mnogo godina, kada smo priznali Kosovo. Ne da naškodim Srbiji, jer tako ne doživljavam ni spoljnu politiku ni hrvatsko ponašanje u svetu, već da nagradim Kosovo za sve što je prošlo“, rekao je Milanović.

Milanović je kazao da se nada da će uskoro u manjem i simboličnom broju biti prisutni u misiji Eufora u Bosni i Hercegovini, od koje se, kako je kazao, drže na distanci, ocenivši to neprihvatljivim i iritantnim nakon dvadeset pet godina.

„Do sada nismo razmišljali o tome, ali sam sebi postavio zadatak da to razjasnim i odgovorim onima koji o tome odlučuju – zašto nijedan hrvatski štabni oficir ne može biti u toj misiji. Dok ne dobijem odgovor na to pitanje, neću prestati da ga ponavljam“, rekao je Milanović.