Milanović: Mi i međunarodna zajednica smo oteli Kosovo od Srbije

Zoran Milanović
Izvor: Kosovo Online

Kosovo je oteto od Srbije, poručio je danas u Petrinji hrvatski predsednik Zoran Milanović i dodao "to smo uradili mi i međunarodna zajednica", prenosi RTV.

Milanović je to rekao novinarima u Petrinji govoreći o ratu u Ukrajini i sličnostima između Krima i Kosova.

"Dok ne shvatite da Srbija i Rusija nije isto? Da je to nažalost bolna činjenica i opasnost. Anektirali smo Kosovo. Mi i međunarodna zajednica. Uzeto je od Srbije. Ko je to napravio nego mi? Jesmo priznali Kosovo? Nije aneksija, nego otimanje. Kako se to zove? Ekstrakcija. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanje Kosova, nego celog koncepta", rekao je Milanović.

Prema rečima Milanovića, u pitanju je koncept u kojem neko misli da ima pravo.

"Tako i Krim više nikada neće biti Ukrajina. To govore vodeći nemački generali", rekao je Milanović i dodao da tamo gine hiljade ljudi.

Poručio je da je "Rusija opasna zemlja" i da to, kako je kazao, niko ne razume.

"Upoređujete mi Srbe, ove opančare koji su se tu pobunili sa svetskom nuklearnom supersilom. Sulude emocije i mržnja Evropu vode u veliku opasnost", rekao je Milanović na ispraćaju kontigenta hrvatskih vojnika u misiju NATO u Litvaniji.

Rekao je da je činjenica da Ukrajinci patološki mrze Ruse, uz tvrdnju da "Hrvati nisu toliko mrzeli Srbe", koliko, kako navodi, "ovi tamo mrze Ruse".

"Putin i ti ljudi su do juče bili kul. Ostvarivali su se na rangu najviše nemačke politike. Odjedom, to su najveći neprijatelji... Nemački tenkovi u Rusiji? Sretno s tim, sretnom s tim", kaže Milanović.

Na podsećanje novinara da su njegove procene bile pogrešne o Ukrajini kada je tvrdio da Rusija nikada neće napasti Ukrajinu, jer nema dovoljno vojnika, Milanović ponavlja da je to tačno.

"Nema dovoljno. To je bila loša odluka Rusije jer su mislili da će se vlast (u Ukrajini) raspasti. Ulazimo sve dublje u sukob sa supersilom. Znate kako oni na kraju gube rat? Tako da na kraju koriste nuklearno oružje", kazao je Milanović i dodao da pokušava da otvori oči drugima jer, kako kaže, "srljamo u rat sa supersilom".

Milanović kaže da vidi šta se događa i napominje da "sulude emocije vode Evropu u nešto sa čim neće moći da se nosi", preneli su hrvatski mediji.

Milanović je rekao da je protiv da se Ukrajini šalju bilo kakva ubojita sredstva, jer to produžava rat.

"Koji je cilj? Raspad Rusije, promena vlasti? Govori se i o kidanju Rusije. Ovo je manično. Mi i Srbi smo se manje mrzeli. Kod nas je bio puno strašniji rat nego u Ukrajini. Protiv toga sam da se šalju ubojita sredstva", kazao je Milanović.

Komentarišući izjavu poljske poslanice da Rusiju treba raskomadati, Milanović ističe da Rusija nije napala Poljsku i da neće, jer je, kaže, preslaba.

"Ovo je duboko nemoralno što radimo kao kolektivni Zapad. Nemački tenkovi će još homogenizovati Ruse. I Kinu. Moj je zadatak je samo da se maknemo od toga, da ne budemo cirkuske pudlice. Bilo kakvo učešće u tome je smrtno opasno", rekao je on. 

Govoreći o stanju u Hrvatskoj vojsci, Milanović, koji je i vrhovni komandant hrvatskih oružanih snaga, kaže da je "stanje na zalihama bedno" i zato optužio premijera Andreja Plenkovića.

"Nivo Drugog svetskog rata. Mi nemamo uopšte protivoklopna vozila. Sad se ide u neke nabavke, dve godine to nećemo videti. Stanje nije dobro...", naveo je Milanović.

Kao primer na kome se može videti kako to funkcioniše naveo je dron, koji je nazvao "letećim bojlerom", koji je pao na Zagreb, pošto je preletio Mađarsku koja ima avione pa nisu skoro ni trepnuli.

"Neko za to treba da odgovara. A ko je odgovoran. Vlada. Plenković", izričit je Milanović, preneo je hrvatski portal Indeks.