Milanović: Situacija na Kosovu ne ugrožava Hrvatsku, dobijam opširne informacije

Zoran Milanović
Izvor: youtube printscreen

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović kaže da će Beograd i Priština u “gardu” koji su zauzeli teško napredovati prema EU, kao i da postoji nerešena situacija u regionu, a da je u Beogradu vlast koja lupeta o “srpskom svetu”, prenosi HRT. 

"Kosovo još nije priznato od svih, pa čak niti od članica EU. To je prepreka koju gledamo godinama i teško ju je premostiti, mogu pozvati na deeskalaciju", rekao je Milanović. 

On kaže da situacija na Kosovu direktno ne ugrožava Hrvatsku, ali da je prate. 

Naveo je da dobija od Sigurnosno obaveštajne agencije jako opširne informacije, ali da o njima ne sme da govori i dodao da nije zabrinut.

“Postoje stvari koje možemo kontrolisati i stvari koje ne možemo, te koje ne znamo. Hrvatska može biti mirnija nego ikad”, rekao je Milanović. 

Hrvatski predsednik kaže da treba ulagati u vojsku. 

“Nisu to samo avioni, to je municija, zalihe, to sve mora imati pozadinu. Nije to samo za pokazivanje, nego ne dao Bog za upotrebu”, naveo je Milanović. 

Naveo je da u Beogradu vlast "koja lupeta o srpskom svetu", i dodao da svaki put poziva Hrvate da budu racionalni, ako ne žive u Hrvatskoj. 

Kaže da je Subotica 1900. godine imala 100.00 stanovnika (Split 15.000, Zagreb 60.000), a pola su bili Hrvati Bunjevci. 

“Dakle najveći hrvatski grad, ali nije opstao jer je bio daleko i nije bio u matici, nije mu bilo suđeno. Je li Subotica ‘hrvatski svet’ pitam? Ona je veća nego skoro sve zajednice u kojima žive Srbi u Hrvatskoj u provinciji. Ali Subotica nije ‘hrvatski svet’ i ja ne mogu pretendovati na to i davati dvosmislene izjave. To je Republika Srbija, Vojvodina. Tamo žive Hrvati i nema ih više 50 odsto”, naveo je Milanović.