Milenković: Hamza adut koji deo opozicije izvlači iz rukava

Marko Milenković
Izvor: Kosovo online

Marko Milenković iz NVO "Nova društvena inicijativa" kaže da je Bedri Hamza, kog je Demokratska partija Kosova istakla kao kandidata za premijera na predstojećim izborima, adut koji deo opozicije izvlači iz rukava i da je njegova nominacija iako pomalo iznenađujuća odluka istovremeno i razumna jer se u prethodnom periodu nisu profilisali jasni politički lideri.

"Odluku da (Memlji) Krasnići ne bude kandidat već Hamza vidim kao racionalnu jer je Hamza imao iskustva u upravljanju kao deo značajnih institucija i ima iskustvo koje nedostaje Krasnićiju a koje je važno za potencijalno premijersko mesto ukoliko želite da zadobijete poverenje građana i da upravljate institucijama. Ipak, nisam siguran kako će biračko telo reagovati na ovog kandidata", kaže Milenković.

On podseća da je Hamza, koji je aktuelni gradonačelnik Južne Mitrovice, na izborima u ovoj opštini ostvario značajan rezultat, ali da nije izvesno da li može da bude ključni adut za obaranje Samoopredeljenja sa vlasti. 

Što se tiče odnosa Hamze prema srpskoj zajednici, naš sagovornik kaže da on nije bio previše vidljiv na funkcijama koje je obavljao ranije, kao ministar finansija i guverner Centralne banke. 

"Ono što znamo je da je stranka iz koje dolazi imala donekle bolji odnos sa srpskom zajednicom nego odnos koji ima Samoopredeljenje i trenutna vlast u Prištini. Pozicija prema međunarodnoj zajednici i procesima dijaloga i normalizacije odnosa je bila mnogo konstruktivnija za vreme vladavine DPK i u tom periodu su mnogi važni sporazumi potpisani i građeno je poverenje sa srpskom zajednicom. Verovatno su očekivanja međunarodne zajednice, a možda i srpske zajednice, donekle pozitivnija, ali tek treba da vidimo kako će da se razvija politička kampanja", kaže Milenković.