Miletić: Kurti je vrlo nervozan i nema odgovore na aktuelnu političku situaciju

Dejan Miletić
Izvor: Facebook

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije izjavio je da je situacija vrlo složena u meri da u ovom trentuku deluje da je oružani konflikt na Kosovu gotovo neizbežan, ali i da vrlo velika aktivnost, pre svega američke i evropske diplomatije, ukazuje na to da ipak postoje neke nade da je moguće sprečiti pokušaj Aljbina Kurtija da jednostranim potezima destabilizuje situaciju i ugrozi bezbednost. 

"Kurti je vrlo nervozan i nema odgovore na aktuelnu političku situaciju. Čini se da podrška Kurtiju ne da je isparila kada je u pitanju Kosovo i Metohija nego nestaje i na međunarodnom planu i on po svaku cenu ide na izazivanje sukoba kako bi produžio svoj politički život. Kurti računa da samo konflikt koji bi kreirao može da mu obezbedi i unutrašnju podršku, ponovo na krilima potencijalnog sukoba sa srpskim narodom", rekao je Miletić za Kosovo onlajn komentarišući jučerašnje razgovore u Briselu. 

Prema njegovim rečima, sve što Kurti radi usmereno je pre svega na ugrožavanje normalnog života i na njegove težnje da sebe prikaže kao velikog borca za albansku stvar na Kosovu. 

"Očekivati od njega promenu strategije nije realno. Nastaviće sa tim konfliktnim konceptom. Može da ga zaustavi transparentna aktivnost SAD koje bi svojim uticajem na političke strukture Albanaca širom Kosova i Metohije izazavale neku širu političku reakciju koja bi onemogućila Kurtijevo nekontrolisano ponasanje ili samostalno delovanje", smatra Miletić. 

Miletić je naveo da pozicija NATO i sastanci koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao u Briselu ukazuju na to da međunarodna zajednica nije za dalje usložnjavanje situacije na Kosovu, ali i da pokazaje određenu nemoć zbog nepostojanja mehanizama za kontrolu Kurtijeve administracije. 

"Nešto slično smo imali u vreme Grenela kada su SAD pronašle mehanizam da Kurtija  izbace sa političke funkcije i da promene realnu situaciju na terenu. Tako smo i došli do  Vašingtonskog sporazuma, sada dolazimo u sličnu situaciju", rekao je Miletić.

Kako je naveo, ono na šta Kurti računa je činjenica da je srpskom narodu preko glave jednostranih akcija Prištine i nasilja koje sprovodi. 

"Kurtijeva računica ide na to da će izazvati reakciju koja će pokrenuti lavinu koju niko ne bi mogao da zaustavi, a njemu omogućila poziciju žrtve. To je cela strategija Prištine verujući da će na taj način ponovo aktuelizovati potrebu, sa njihove tačke gledišta, za priznanje Kosova", kaže Miletić. 

Prema njegovim rečima, ono što možemo da sagledamo iz stranih medija i stranih diplomatskih i političkih struktura jeste da su oni siti regiona i niko posebnu pažnju širom Evrope i SAD ne poklanja ovim problemima koje imamo u regionu. 

"Teško da Kurti može da dobije podršku tih država za svoj naumu. Kurti može da izazove destabilizaciju, ugrozi razvoj regiona i ekonomske perspektive do kojih nam je mnogo stalo, a da ne govorim o gubitku života u tom hirovitom ponašanju Kurtija i njegovih specijalni jedinica", rekao je Miletić. 

Miletić kaže da Kurti verovatno ima neku podršku pojedinih uticajnih zemalja koja "ide ispod površine", jer se čini da radi sve suprotno onome što javno govore zvaničnici SAD i EU,

"U vreme Grenela, to je bila Nemačka i sad se Nemačka prepoznaje kao jedan od faktora koji podržava Kurtija. To nisu transparentne stvari. I Velika Britanija se prepoznaje kao jedan od faktora. Radi se o određenim strukturama u SAD i širom Evrope koje prepoznaju šansu za svoj uticaj u regionu kroz usložnjavanje situacije. Kurtijeve veze bile su solidne i sa Rusijom, tako da i Rusija, iz drugog plana, prepoznaje svoju šansu za usložnjavanje situacije u regionu", rekao je Miletić. 

Miletić je dodao i da bi svima koji računaju da slabljenjem Srbije i srpskog naroda mogu da pojačaju svoj uticaj moglo da bude u interesu da se situacija na Kosovu destabilizuje,