Miletić: Vašington neće odustati od pritiska na Kurtija i insistiranja na ZSO

Dejan Miletić
Izvor: Pink

Vašington je aktivirao sve diplomatske resurse kako bi kosovskog premijera Aljbina Kurtija naterao da počne formiranje Zajednice srpskih opština, što je ključ za povratak Srba u institucije, ali i preduslov svih preduslova da francusko-nemački predlog za Kosovo uopšte "uđe u igru", pišu Novosti.

Dejan S. Miletić, iz Centra za proučavanje globalizacije, kaže da američka administracija neće odustati od pritiska na Kurtija i insistiranja na ZSO jer je u pitanju njihov kredibilitet, ali i sveobuhvatni odnosi SAD i Srbije, koje Vašington želi da unapredi.

"Nema dileme da i Nemačka ima svoje interese, koje pokazuje kroz drugačiji pristup prema Srbiji i kosovskom pitanju. Berlin je mnogo oštriji, subjektivan, opredeljen prema Prištini i to govori da nije slepi putnik na brodu američke politike", jaže Miletić.

Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost ocenjuje da je inicijativa SAD oko ZSO "razumna, ali možda zakasnela".

On ukazuje i da pitanje ZSO ne može imati veze sa novim okvirom pregovora, jer se bez prethodnog ispunjenja Briselskog sporazuma postavlja pitanje smisla postizanja bilo kojih novih dogovora.

Zaboravili upravljački tim

Iako je Upravljački tim za ZSO (po Briselskom sporazumu jedini nadležan za ovo pitanje) još 2018. završio nacrt Statuta Zajednice, ovaj dokument ostao je "mrtvo slovo na papiru", jer do danas nije usledio poziv iz Brisela da predlog bude predstavljen u sedištu EU.

Krajem prošle godine predlog Statuta ZSO izradila je i nemačka nevladina organizacija "Fridrih Ebert Štiftung" (FES), koji bi uskoro i zvanično trebalo da bude predstavljen.