Milić: Angažovanje Trampa i Grenela povezano s izborima, moguće i sa severom Kosova

Jelena Milić
Izvor: Kosovo Online

Osnivač Centra za evroatlantske studije Jelena Milić ocenila je večeras da je najnovije angožavanje predstavnika administracije bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa po pitanju rešavanja kosovskog problema povezano sa neizvesnim "midterm" izborima koji će u SAD biti održani 2022. godine, prenosi Tanjug.

Milić je za TV Tanjug rekla da SAD idu u susret vrlo neizvesnim izborima na kojima se očekuje da će republikanci povratiti jedan deo vlasti i uticaja u donjem domu američkog Kongresa.

Očekuje se da bi republikanci, kako je Milić navela, mogli da povrate do 60 mesta u donjem domu Kongresa.

"To je jedan od razloga zašto imamo sada ovu paralelnu kampanju, Eskobar s jedne, Grenel s druge strane i zašto se i Tramp oglasio", ocenila je Milić.

Tramp se, kako je navela, zvanično još nije kandidovao, ali ne treba zaboraviti da se administricacija Džozefa Bajdena saočila sa brojnim izazovima, među kojima i sa pandemijom koronavirusa i da trenutno ima manju podršku glasača.

Dodala je i da je retko kada u ovoj fazi predsednikovanja bila tako slaba podrška predsedniku i potpredsedniku SAD.

Milić je navela i da nije primetila da se Bajdenova administracija odrekla ijednog važnijeg sporazuma usvojenog za vreme Trampove administracije, uključujući i Vašingtonski sporazum, koji su, kako je rekla, preformulisali, ali ga se nisu odrekli.

"Ako mene pitate, možda je jedan od razloga zašto je Grenel baš sada u regionu, zato što mi idemo u susret, ja mislim, tome da kosovske distributivne mreže hoće da pokušaju da krenu sa naplatom struje na severu Kosova", kazala je Milić.

Govoreći o nedavnom pismu sedam američkih kongresmena predsedniku Bajdenu, Milić je ocenila da ono može biti povezano sa spoljnim uticajima, pre svega sa uticajima iz regiona.

Milić je, govreći o pismu kongresmena, ocenila da je približavanje Srbije SAD tokom Trampove administracije potpuno pogrešno protumačeno i u Sarajevu i u Prištini, ali i u Evropskoj uniji.