Milić: Imenovanje Piča otežavajuća okolnost za Srbiju

Jelena Milić
Izvor: Kosovo Online

Imenovanje Stjuarta Piča za specijalnog izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan komplikuje situaciju i otežavajuća je okolnost za Srbiju, zato što sada postoji još jedan faktor koji nije iz EU i koji ima svoje interese, a koji ne moraju biti jednaki srpskim interesima, izjavila je danas direktorka Centra za evroatlanske studije Jelena Milić, prenosi Tanjug.

Milić je u izjavi Tanjugu istakla da će glavni predmet Pičovog delovanja biti BiH i Kosovo, te da Velika Britanija vidi priliku da se zajedno sa kosovskim reši i kiparsko pitanje.

"Kreativnost i mogućonst da se istovremeno rešavaju pitanja Kipra, severa Kosova i funkcionisanja BiH mogu da daju dobre rezultate", rekla je Milić.

Ona ističe da Pičovo imenovanje nije iznenađenje i da je Velika Britanija davno odlučila da se uključi u dešavanja, ne samo na Zapadnom Balkanu, već i na celom području Jugoistočne Evrope, gde ima svoje legitimne interese - Kipar kao najveći, a koji ima veliki značaj i za celo jugoistočno krilo NATO.

Naglasila je da se posebno komplikuje situacija pregovarača EU Miroslava Lajčaka i da će njemu biti mnogo teže jer je tu, pored američkog pregovarača Gabrijela Eskobara, sada i Pič kao britanski,.

Iako je rečeno da će Pič raditi usaglašeno sa EU, u poslednje vreme sve su učestaliji sukobi na relaciji EU-Velika Britanija, primećuje Milić.

"Neće olakšati poziciju ni Srbije. Ako mogu da tražim neku korist u svemu tome, onda je to, da kada na tu poziciju dođe neko sa pozicije čelnog čoveka vojnog komiteta NATO, onda to znači da zemlje članice NATO preduzimaju veći politički angažman. Da žele da NATO postane politički okvir za rešavanje otvorenih političkih pitanja na Balkanu od koga Srbija može itekako da profitira, jer je Srbiji pouzdan partner NATO", smatra Milić.

Milić ne isključuje mogućnost da je jedan od razloga pojačanog britanskog interesovanja za region Rio Tinto, koji se, kako je rekla, definitivno vidi kao anglosaksonski projekat.

Takođe, kako je rekla, misli da postoji prostor da se prave nova kreativna rešenja istovremeno za Kosovo i Kipar, koji bi ušao u NATO, kao i za, kako je navela, podelu Kosava, dok bi Srbija ostala vojno neutralna zemlja.

Ona navodi da su, koliko je primetila, imenovanjem Piča najsretniji unitaristi u Sarajevu. Međutim, ona smatra da čovek sa takvim vojnim iskustvom itekako može da razume značaj fleksibilnosti, pre svega po pitanju funkcionisanja oružanih snaga BiH.

"On može da utiče da se olabave Talinski uslovi prema kojima se sva vojna imovina entiteta u BiH prebacuje na saveznu državau i da razume značaj problema na koje srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik sasvim realno ukazuje, a koje zloupotrebljava i kosovski premijer Aljbin Kurti, a to je etnička popunjenost oružanih snaga", navodi Milić.

Ona veruje da postoji prostor da se u BiH napravi kompromis i u vezi sa biračkim pravima i održavanjem funkcionalnosti oružanih snaga BiH sa boljim razumevanjem pitanja vlasništva nad imovinom.