Milić: Moguće lagano odmrzavanje dijaloga do maja, za Prištinu najproblematičnija ZSO

Dimitrije Milić
Izvor: Kosovo online

Politikolog Dimitrije Milić smatra da bi posle sastanaka lidera Zapadnog Balkana u Skoplju, iako je taj skup uglavnom bio vezan za ekonomiju i približavanje Zapadnog Balkana EU, moglo da dođe do "laganog odmrzavanja u dijalogu verovatno do maja ove godine", s obzirom na to da će, kako ocenjuje, određeni deo diplomatskih kapaciteta EU biti usmeren u tom smislu.

Milić ocenjuje da su od izuzetnog značaja za pitanje normalizacije odnosa Beograda i Prištine bili razgovori sa predstavnicima SAD i EU održani na marginama zvaničnog sastanka lidera regiona u Skoplju.

"Sastanak je bio posvećen ekonomskim temama i pitanjem kako države Zapadnog Balkana mogu da imaju veće stope rasta i povećaju svoju privredu uz evropsku pomoć što se tiče reformi i što se tiče direktne finansijske pomoći koja je vezana za dinamiku reformi. Mi primamo pomoć u skladu sa sprovođenjem reformi. Tako da je to izašlo kao centralna poruka skupa više nego pitanje rešavanja odnosa između Beograda i Prištine", rekao je Milić za Kosovo onlajn.

Ocenio je da je najkorisnije za Srbiju to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao sastanak sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejmsom O'Brajenom koji je novi član američke administracije i jedan od važnih ljudi koji se bavi pitanjem Zapadnog Balkana.

O’Brajen će, ističe Milić, naročito biti uticajan ukoliko američka demokratska stranka obnovi svoj mandat, uključujući i aktuelnog predsednika, u novembru ove godine i ostane na vlasti naredne četiri godine.

"Ipak centralna poruka skupa lidera Zapadnog Balkana odnosi se na ekonomska pitanja i dalje približavanje Zapadnog Balkana i EU", kaže Milić.

Komentarišući najavu Prištine da ukine platni promet sa Srbijom, Milić smatra da će po tom pitanju sastanak O’Brajena i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Skoplju i Davosu dati rezultate.

Izrazio je uverenje da će se po tom pitanju razgovori između Beograda i Vašingtona nastaviti i da će SAD uložiti napore da suzbiju novu krizu.

"To je pitanje o kome očekujem više razgovora između Beograda i Vašingtona u smislu na koji način može da se prevaziđe spomenuta kriza s obzirom na to da je za Vašington izuzetno važno da srpska zajednica na Kosovu ima jasno definisan položaj jer je to garant stabilnosti na celom Zapadnom Balkanu", rekao je Milić.

Ukazuje da u interesu SAD nije da ovaj region bude nestabilan, ističući da je samo pitanje forme kako će se rešavati problemi.

"Do sada su za neka pitanja SAD bile dosta efikasnije od drugih država Zapada, prevashodno evropskih kao što su Nemačka i Francuska. Tako da gospodin O’Brajen jeste najbolji sagovornik za tu temu zato što se do nekih viših krugova američke spoljne politike, kao što su, recimo, državni sekeretar Entoni Blinken ili predsednik ili potpredsednica, dosta teško dolazi, osim ako kriza nije ekstremna, odnosno približna ratnom stanju. Kada se govori o Blinkenu, on je dosta posvećen pitanju Ukrajine, odnosu sa Kinom i Bliskim istokom. Tako da O’Brajen jeste najvažniji sagovornik sa kojim trenutno iz ovog regiona može da se razgovara s obzirom na velike krize u svetu", naveo je Milić.

Na pitanje da prokomentariše poruku premijera Kosova Aljbina Kurtija da se odvoje evropske integracije Kosova od procesa normalizacije sa Beogradom i da li se to može tumačiti kao najava Kurtija da će nastaviti da blokira dijalog, Milić smatra da je to inicijativa koja neće uroditi plodom s obzirom da, kako kaže, EU nije bez razloga uslovila ta dva procesa i za Srbiju i za Kosovo.

Ističe da Kurti nastoji da sprovede tu ideju kako bi izbegao da formira ZSO.

"Mislim da je ideja da sam taj način omogući Prištini, iz njihovog ugla, da se evropske integracije dešavaju, da pregovori otpočnu i da se dobije status kandidata, a da se sa druge strane ne sprovede ZSO. ZSO je ono što je u odnosima normalizacije između Beograda i Prištine najproblematičnije za Prištinu. Ako je to integrisano u okviru pregovaračkih poglavalja onda vi to ne možete da ne sprovedete ukoliko želite da imate napretka u sferi evropskih integracija. Tako da u tom smislu ja mislim da je to Kurtijeva želja, što naravno mislim da nije realno. Brisel nije bez razloga odlučio da veže sprovođenje tačaka Ohridskog sporazuma za pregovarački proces, to je uradio baš da bi se izbegle te političke igre od strane zapadnobalkanskih političkih aktera", zaključio je Milić.