Milić: Ne verujem da Kosovo može brzo u NATO

jelena milić
Izvor: balkanekspresrb.rs

Osnivač Centra za evroatlantske studije Jelena Milić smatra da je činjenica da Kosovo želi u NATO i da su mu SAD ključni partner otežavajuća okolnost za Srbiju, ali ne veruje da će Kosovo uskoro postati članica vojnog saveza.

Ona navodi i da se obično čuje da Kosovo ne može da uđe u NATO jer ga nisu priznale sve članice, međutim, priča da NATO ne može da primi zemlje koje su u sporu, a tu se misli pre svega na Ukrajinu i Gruziju, polako se menja.

"Možda će se nalaziti zaobilazni načini, ali ne mislim da će Kosovo biti prvo na redu", kaže Milić.

Ona ističe da takozvano Kosovo nije ni u Partnerstvu za mir i dodaje da od trenutka kada je odlučeno da se uđe u transformaciju kosovskih bezbednosnih u odbrambene snage, NATO odlučio da stane i razmisli kako će dalje svoj odnos da gradi sa kosovskim institucijama.

Ona podseća, da je većina zemalja članica NATO priznala Kosovo kao nezavisnu državu, da to nisu učinile samo četiri, a poboljšanje odnosa Prištine sa Grčkom koja je jedna od tih zemalja, po njenim rečima, je u stvari potvrda da EU više kao institucija nema mehanizme za podsticaj nikoga u regionu i da je jedino što bi omogućilo da "Kosovo legne na rudu" jeste, kaže, da ga neka država koja ga još nije priznala, prizna.

"To bi za njih bila nagrada, ali ne verujem da će to biti talas priznavanja", kazala je Milić i dodala da bi ipak ostale dve ili tri članice NATO koje ne priznaju Kosovo.

Španija i Grčka su ogromni i važni saveznici NATO, ističe Milić i pojašnjava da je to iz razloga što te dve države drže južno krilo Alijanse.

Dodaje da će se stav Španije itekako slušati, što je problem za Kosovo i eventualno članstvo u NATO.

"Velike zemlje poput SAD i Nemačke vode taj proces desetogodišnje transformacije i uskoro ćemo videti, simbolično, i pripadnike kosovskih bezbednosnih snaga u okviru međunarodnih operacija, a u okviru američke vojske", kaže Milić.
 

Moi
13. Jun 2021.
Bravo kbs