Milić: Pristup da Srbija i Kosovo budu isto "nagrađeni" nije fer

Jelena Milić
Izvor: Kosovo Online

Majk Karpenter, savetnik demokratskog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena, jedan je od ozbiljnih političara koji jako dobro poznaje region, ali pristup da i Srbija i Kosovo budu isto nagrađeni za kompromis nije dobar i nije fer, ocenjuje direktorka CEAS-a Jelena Milić, prenosi Tanjug.

Za razliku od Danijela Servera ili Edvarda Džozefa, koji više ne utiču na formiranje politika, Karpenter, koga sada srpski mediji citiraju, je relevantan, napominje Milić.

Karpenter je, inače, izjavio da postoji Bajdenova strategija za Srbiju koja bi bila fokusirana na ulazak Srbije u EU, podršku daljim reformama u oblasti vladavine prava, na ulaganja američkih kompanija, a da je krajnji cilj dijaloga obostrano priznanje Srbije i Kosova.

"To što je Karpenter rekao je kolekcija opštih mesta koje slušamo od 2000. godine. On polazi od toga da za kompromis treba podjednako da budu nagrađeni i Srbija i Kosovo, što je apsurdno. To nije dobar pristup, jer Srbija ima legitimne interese koji nemaju nikakve veze sa 'povampirenim nacionalizmom', kako, na primer, kaže Edi Džozef", smatra Milić.

Milić isitče i da Srbija takođe treba da zna da Bajden predstavlja vrlo staru "demografiju" i politike 90-tih, a da su novo biračko telo u Americi i većinom mladi kongresmeni potpuno nove generacije koje nisu intervenisti i interesuju ih socijalne stvari, klimatske promene...

To znači da Srbija treba da nastavi sa istom politikom spremnosti na saradnju i kompromis korak po korak uz jačanje regionalnih inicijativa, dodaje ona.

Milić odbacuje tvrdnje liberalnih demokrata da je Vašingtonski sporazum urađen mimo evropskih partnera, te da u tom sporazumu nema ničega što bi moglo da bude protivno interesima Bajdenove administracije.

"Mislim da je prostor za lobiranje Srbije, ne samo u Vašingtonu, nego u celoj Americi, i dalje veliki i da to mora da se radi u kontinuitetu, da se slama retorika 90-tih i da se prestane da se Srbija gleda očima 90-tih, što jeste tendencija određenih krugova od Madlen Olbrajt, Eliot Engela…", napominje Milić.

Ona smatra da bi Srbija, bez ozbira ko god bude bio u Beloj kući, trebalo da jača partnersku bilateralnu saradnju sa SAD u oblasti odbrane.

"Sa rotacijom ministara kod nas (Vulin-Stefanović) mislim da se otvorila prilika za to. To poslednjih par godina nije išlo onako kako treba", ističe Milić.

Dodaje da je i Hilari Klinton kada je dolazila u Beograd istakla da je vojna saradnja najbolji aspekt bilateralnih odnosa Srbije i SAD.

Upitana da li je u tom smislu prepreka otvaranje Kancelarije ruskog Ministarstva odbrane u Srbiji, Milić kaže da bi trebalo videti kakav će biti način ulaska ruskih zvaničnika u vojne objekte i druge posebne objekte u Srbiji.

"Onaj nacrt sporazuma daje malo više ruskim predstavnicima nego što je uobičajeno u formiranju takvih bilateralnih institucija i to može da brine, ali kao što je srpsko-ruski humanitarni centar napravljen pa nije zaživeo, tako mi se čini ili se nadam da ovde postoji malo i simbolike", navodi Milić.

Ističe da se, s druge strane, Srbija nepravedno optužuje za neumereno naoružavanje kada je okružena zemljama NATO-a, navodeći da Srbija ima pravo na to, jer zemlje mogu da imaju svoje pretenzije, a NATO ne reaguje u bilateranim sporovima.

"Ima logike da Rusi dođu ako je zaista u pitanju samo održavanje, ali neće se dugo moći balansirati. 'Bojim se' da nam ide period da će najverovatnije EU ili postati poseban vojni savez ili će se napraviti evropsko krilo NATO", kaže Milić i dodaje da je koncept vojne neutralnost zastareo i nije kompatibilan sa procesom evroskih integarcija.

"I to je nešto o čemu Srbija treba da počne da razmišlja", poručuje Milić.

Ja
29. Oktobar 2020.
Nemoze bajden od jednog kosova napraviti 2 to nemoze kosovo ostaje u celini srbija imacemo velike brige i problema sa teroristima bajdena to nezanima tamo zive i drugih nacija narod treba da zivi normalno i sigurno i sasvim slobodno i da taj narod vise nema straha i ustalom propasce i ceo balkam zbog terorista niko nemoze bolje da misli nego samo oni koji tamo zive oni znaju sta je za njih najbolje a ne oni koji ih nista ne zanima samo govore ono sto njima odgovara zar nije to istina!!!
MisviAngjeli
30. Oktobar 2020.
Samo Sloga Svet Spasava
Nije cudno!!!!