Milić: Vašington pokazuje Prištini da ako je protiv ZSO, onda je i protiv američkih interesa

Dimitrije Milić
Izvor: Promo

Dimitrije Milić iz "Novog trećeg puta" smatra da pritisak SAD na Prištinu ne iznenađuje, jer Vašington želi "da odnosi Beograda i Prištine budu na višem nivou jer je to garant stabilnost regiona, odnosno Zapadnog Balkana".

Kako navodi Milić, region Zapadnog Balkana ima ukupno stanovnika manje nego Rumunija, pa i SAD i EU ne žele "konstantne nestabilnosti koje dolaze iz regiona koji je po populaciji i ekonomiji dosta mali, naročito ne u vreme sukoba u Ukrajini".

"Dakle ne iznenađuje što SAD žele da poguraju rešenje nešto brže, čak i vladi u Prištini na neki način da pokažu ako su protiv ZSO, onda su i protiv američkih interesa u ovom momentu bez obzira na prošlost Kosova i Vašingtona", kaže Milić za Kosovo onlajn.

Naš sagovornik ističe da je obaveza o ZSO iz Briselskog sporazuma nešto što će definitivno morati da se sprovede pogotovo sada kada su SAD snažno stale iza toga.

"Praktično svako pitanje na Zapadnom Balkanu bilo je rešeno tek kada su se SAD priključile, jer u krajnjem slučaju imaju veću moć uticaja u diplomatskoj sferi i brže i odlučnije reaguju za razliku od EU gde veliki broj članica mora da se usaglasi. U EU imate i pet država koje ne priznaju Kosovo. Mislim da će Vlada u Prištini jako dobro shvatiti poruku iz Vašingtona, jer nemaju puno alternativa i ako izgube saveznika poput SAD ne ostaje im puno alata kao državi koja i dalje nije priznata od većine u svetu", kaže Milić.