Milica Đurđević Stamenkovski: Pozivam zemlje EU koje nisu priznale Kosovo, da ne prihvate francusko-nemački plan

Milica Đurđević Stamenkovski
Izvor: N1

Predsednica Srpske stranke Zavetnici i narodna poslanica Milica Đurđević Stamenkovski, pozvala je državna rukovodstva Španije, Grčke, Kipra, Slovačke i Rumunije da ne prihvate francusko-nemački plan za pregovore, koji, kako je istakla, vodi članstvu Kosova u međunarodne organizacije.

Ona je u pismu koje je uputila ambasadama ovih zemalja u Beogradu izrazila zabrinutost zbog najave specijalnog predstavnika EU, Miroslava Lajčaka, da će započeti razgovore sa članicama koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kako bi izdejstvovao njihovu podršku novom briselsko-vašingtonskom planu, saopštili su iz stranke Zavetnici.

Đurđević je ukazala da bi svako usaglašavanje sa zahtevima iz ovog plana značilo pristanak na međunarodnu verifikaciju lažne kosovske države i vodilo u produbljivanje političke i bezbednosne krize na Balkanu.

"Za Srpsku stranku Zavetnici kao i većinu građana Srbije ovakav plan je neprihvatljiv jer polazi od zakonitosti jednostrane secesije i pretpostavke da je teritorija KiM suverena i nezavisna država", naglasila je predsednica Zavetnika.

Ona je podsetila da ovaj plan nije u saglasju sa odredbama obavezujuće Rezolucije 1244 koja Kosovo definiše kao autonomnu pokrajinu unutar Srbije.

"Bilo kakva promena pregovaračkog okvira za KiM je stoga nemoguća bez prethodne saglasnosti Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", istaknuto je u pismu.

Đurđevićeva je izrazila uverenje da će rukovodstva pet zemalja EU i dalje ostati dosledna u poštovanju međunarodnog prava, Rezolucije 1244 i teritorijalne celovitosti Srbije na Kosovu.