Milićević: Očekujem još jedan produžetak za preregistraciju, problem i vozačke dozvole

Miodrag Milićević Aktiv
Izvor: Kosovo Online

Izvršni direktor NVO „Aktiv“ Miodrag Milićević rekao je za Kosovo onlajn da očekuje još jedno produženje roka za preregistraciju automobila na „RKS“ tablice na severu Kosova, iako je Vlada Kosova juče već pomerila taj rok na 15. decembar. On istovremeno upozorava na potencijalni problem sa vozačkim dozvolama izdatim u Srbiji.

„Prema nekim procenama ima oko 10.000 registrovanih vozila na srpske tablice, i realno je da taj rok bude produžen do kraja godine, čime se pruža dovoljno prostora i za sve one koji iz bilo kojih razloga nisu uspeli da preregistruju svoje automobile", navodi Milićević.

On je podsetio da je u više navrata produžavan rok za preregistraciju automobila na „RKS“ tablice.

„Prethodno smo bili svedoci odbijanja od strane lokalnog stanovništva da preregistuje svoja vozila, zahvaljujući pozivima kako lokalnih, tako i političara iz centralne Srbije koji su mahom upućivali građane da ne preregistruju svoje automobile. Ovde se sada nešto sasvim drugo dešava, i jasno je da iza toga stoji dogovor između Beograda i Prištine, uz posredstvo EU, koji omogućava preregistraciju vozila, što i jeste precizirano nekim prethodnim nekim sporazumima. Jasno je da će u narednom periodu, imajući u vidu da je nekih 3.600 automobila, koji su prema podacima policije preregistrovani, imati neki svoj kontinuitet, međutim tu se priča ne završava. Ključni problem se postavlja pred svakoga od tih građana - da li će ti isti građani koji preregistruju vozila, imajući u vidu činjenicu da, mahom ljudi imaju vozačke dozvole iz centralne Srbije, moći da upravljaju tim vozilama, a da ne naprave prekršaj? To je sledeće pitanje koje mora biti rešeno, a to je moralo da se dogodi daleko ranije, pre ove preregistracije, kako bi taj proces tekao uporedo, jedno sa drugim, i omogućio ljudima da zaokruže sve te procedure i izbegnu bilo kakvo kažnjavanje od strane policije“, ističe Milićević.

Govoreći o građanima koji neće preregistrovati svoje automobile na kosovske tablice, Milić smatra da je sasvim izvesno da će Kosovska policija sprovoditi zakon na terenu.

„Svi oni koji budu ostali pri tome da ne preregistruju svoje automobile i zadržali neke od tablica Kosovska Mitrovica, Priština.., su u riziku da budu direktno kažnjeni i isključeni iz saobraćaja, naravno pod pretnjom ukoliko ih ponovo negde u saobraćaju zateknu da upravljaju tim vozilom, moguća je čak i konfiskacija vozila. Taj rizik je očigledno prevelik, ali jedan deo stanovništva, barem po nekim internim informacijama sa severa Kosova, jeste preregistrovao svoje automobile, ali na neki od gradova u centralnoj Srbiji i time su pokušali, da na neki način, uz samoprocenu ostvare upravljivost tim vozilom i izbegavanje bilo kakvog plaćanja kazne“, zaključuje Milić.