Milivojević: Interes EU i SAD da se pokrene dijalog, preduslovi ZSO i Kfor u punoj funkciji

Zoran Milivojević
Izvor: Kosovo Online

Diplomata Zoran Milivojević ukazuje da je interes EU i SAD da se dijalog Beograda i Prištine obnovi, ali i ističe da za to postoje, kada je reč o Srbiji, i neki preduslovi, a to je da dođe do deeskalacije na severu, vraćanje Kfora u funkciju i početak formiranja Zajednice srpskih opština.

Povodom poruka koje stižu od predstavnika kosovskih vlasti da nema nastavka pregovora dok Srbija ne bude sankcionisana zbog dešavanja u Banjskoj od 24. septembra, Milivojević za Kosovo onlajn kaže da će Brisel i Vašington insistirati da se dijalog nastavi i da se na sto vrati Ohridski sporazum, odnosno evropski plan za normalizaciju odnosa.

"Bio bi veliki uspeh za EU i pokušaj vraćanja kredibiliteta, ukoliko bi se vratili na dijalog o Ohridskom sporazumu i ukoliko bi Srbija prihvatila da razgovara o njegovoj primeni, odnosno da na neki način prihvati da se o Zajednici srpskih opština razgovara u paketu. Zapad će sigurno na tome insistirati", kaže Milivojević. 

Kada je reč o Prištini, on ne očekuje promenu stava predstavnika kosovske vlasti.

"Oni ostaju dosledni, pogotovo što će sad koristiti slučaj Banjska za tu vrstu, ne ucena, jer to ne mogu, već kao potvrdu svoje političke platforme o tome kakav je ambijent na severu Kosova, i drugo, o potrebi potvrde državnosti i priznanja od strane Srbije", ističe naš sagovornik.

Ukazuje da i kada je reč o Srbiji nema promene stava.

"Srbija nije u poziciji da može da trguje, bez obzira na pritiske. Srbija je za dijalog, smatra da treba da se omoguće uslovi za njegov nastavak. Ukoliko želimo razgovore koji bi imali smisla moramo uvažiti realpolitiku. To znači da je, pošto na terenu imamo eskalaciju, potrebna deeskalacija. Zna se šta to znači - vraćanje Kfora u funkciju i Zajednica srpskih opština kao prethodno pitanje. To je otprilike pozicija Srbije u vezi sa nastavkom dijaloga. Srbija može da razgovara o Ohridskom sporazumu ali samo o onim tačkama koje su za Srbiju nesporne, one koje ne upućuju na de fakto priznanje", smatra Milivojević.