Milivojević: Izborom Osmani stvoreni uslovi za nastavak dijaloga, sad kreće pritisak sa Zapada

Zoran Milivojević
Izvor: Kosovo Online

Konstitusanjem institucija u Prištini i izborom Vjose Osmani na funkciju predsednika Kosova stvoreni su uslovi za nastavak dijaloga, za šta postoji veliko interesovanje Zapada, rekao je za Kosovo Onlajn bivši diplomata Zoran Milivojević.

"Izbor Vjose Osmani za predsednika je bio očekivan. Bilo je jasno već posle izbora i posle pobede Samoopredeljenja da ta vlada i taj koncept imaju podršku u zapadnim centrima moći i da su i Vašington i Brisel pozdravili tu vladu. Oni su imali interesa i pre izbora za predsednika, da se vlast u Prištini zaokruži i da se stvore uslovi za nastavak dijaloga i za normalno funkcionisanje“, rekao je Milivojević.

On je naglasio da na Zapadu postoji veliki interes da se dijalog nastavi zato što je pitanje rešavanja kosovskog čvora, u mozaiku strateških interesa Zapada na ovim prostorima, deo nadmetanja na globalnoj sceni sa Rusijom i sa Kinom.

"Sa strateškim interesom da ceo region potpadne pod Zapadnu zonu uticaja i da se rešenjem kosovskog pitanja razreši najvažnije pitanje u regionu. To znači da će u Prištini nastupati sa platforme koju promoviše Kurti. Videli smo juče iz izjave Osmani da je to objedinjena platforma, da se nastupa, kako ona kaže, na ravnopravnoj osnovi. U stvari da nema promene stava i da je Kurtijev pristup i pristup vladajuće strukture da se razgovara, pre svega, o priznanju i da se sa te pozicije dalje vodi dijalog“, ukazao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, takav pristup će biti problem, jer je neprihvatljiv za srpsku stranu.

"Srbija neće ni na koji način da učini bilo koju vrstu ustupka, koja bi išla u pravcu da pregovori podrazumevaju pristup o priznanju, a ne o drugim pitanjima koja čine normalizaciju. Zapadni faktor će sada vršiti pritisak na Srbiju da se pregovori nastave. Mislim da će vršiti pritisak i na prištinsku stranu da se realizuje Briselski sporazum, da se formira ZSO. To je uslov za vođenje suštinskog dijaloga kada je reč o Srbiji“, rekao je on.

Milivojević  je podsetio da će se raditi na tome da se pregovori nastave što pre, imajući u vidu da će sledeće godine u u Srbiji biti predsednički izbori, a moguće i parlamentarni.

"U Francuskoj i Nemačkoj su takođe izbori, pa će se gledati da se period do jeseni iskoristi za prodor u dijalogu, kako bi se stvorili uslovi za pravno obavezujući sporazum i konačno rešenje koje bi podrazumevalo i statusna pitanja“, rekao je on.

Pored toga, kako je naveo, Kurtijeva vlast će imati podršku i zato što sada na Zapadu smatraju da je otklonjeno ono što je bio problem sa prethodnim vlastima, a to je senka OVK.

"Za Srbiju je najvažnije da li će Zapad podržati Kurtijevu platformu i vladajuće strukture, da se razgovara na poziciji priznanja, a ne na poziciji traženja rešenja za neka pitanja koja život znače, a koja podrazumevaju normalizaciju. U kojoj meri će uopšte biti moguće da se nastavi dijalog o suštinskim pitanjima, jer sa te pozicije je teško očekivati da Srbija prihvati da razgovara i teško je očekivati da imamo bilo kakav  proboj u dijalogu koji bi podrazumevao suštinska pitanja o normalizaciji“, rekao je Milivojević.

On je istakao da je za EU sada prioritet nastavak pregovora Beograda i Prištine i rešavanje kosovskog pitanja.

"EU sada posreduje u funkciji zapadnih strateških interesa gde kosovsko pitanje postaje jedno od centralnih, a pitanje proširenja i pristupanja Srbije u EU je krajnje otvoreno i neizvesno, tako da bez obzira što oni govore o evropskoj perspektivi, o nekom paketu, potpuno je jasno da kosovsko pitanje ima težište sa aspekta geostrateških interesa Zapada kao izdvojeno i važno pitanje vezano za region i za njihove strateške interese, a ne toliko vezano za evropsku perspektivu i za ono što bi moglo da znači brže pristupanje“, kazao je Milivojević.

Ja
05. April 2021.
I nemogu narod biti sve isti !!!!!!
Petrasin
05. April 2021.
Da, tu se nista ne pita Kosovska vlada nego jedino Zapad!Na nama je da NE prihvatimo nikada nezavisnost Kosova.Sada imamo jake adute iza nas a to su Rusija i Kina.Put u EU je kao put kroz maglu gde neznas gde ides i kada ces stici na cilj,,,to su samo sarene lazi za Srbiju!!!