Milivojević: Kurtijeva vlada snosi odgovornost što je Vašingtonski sporazum ostao po strani

Zoran Milivojević, diplomata
Izvor: Facebook

Bivši diplomata Zoran Milivojević izjavio je za Kosovo onlajn da najveća zasluga za to, što je Vašingtonski sporazum zvanično ostao po strani i što se nije primenjivao po dolasku nove američke administracije, pripada prištinskim vlastima i strategiji kosovskog premijera Aljbina Kurtija koji se zalaže za radikalnu politiku i strategiju priznavanja po svaku cenu za primenu jednostranih mera i metoda.

"Prvo gde su iskočili iz toga je pokušaj da se politika priznavanja ponovo vrati u dnevnu politiku gde smo morali da reagujemo i gde je Vašingtonski sporazum praktično izigran i stavljen van snage", rekao je Milivojević.

Milivojević ističe da je Vašingtonski sporazum uveo novu metodologiju u rešavanje kosovskog pitanja, odnosno da je uveo takozvanu ekonomsku metodologiju i da je, bez obzira na promenu administracije u Vašingtonu, ta metodologija i danas živa i najbolje se ogleda u podršci ove administracije, odnosno podršci predsednika Džozefa Bajdena inicijativi "Otvoreni Balkan".

"Jer se upravo Otvoreni Balkan zasniva na ekonomskoj dimenziji saradnje i odnosa, jer ekonomija relaksira političke odnose. Vrednost Otvorenog Balkana je taj ekonomski mehanizam u prevazilaženju političkih problema, što je i te kako vredno", rekao je on.

Upravo to je, smatra Milivojević, zaostavština Vašingtonskog sporazuma i onoga što su uveli administracija Donalda Trampa i Ričard Grenel, polazeći od američke pragmatične politike da ekonomskim sredstvima relaksiraju političke odnose i stvaraju bolji ambijent.

"Sada se to vidi na delu. Sam Vašingtonski sporazum nije na snazi kao što znamo i ova nova administracija nije nastavila da ga primenjuje u svim odredbama koje su predviđene, ali je podrškom toj ekonomskoj dimenziji i oživljavanjem ove kancelarije za promociju investicija na ovim prostorima i ovome što sada priča ambasador (Kristofer) Hil, pokazuje se da ova administracija sledi tu logiku i strategiju zasnovanu na ekonomskim elementima", smatra on.

Sa druge strane, dodaje Milivojević Vašingtonski sporazum obezbedio jedan period mira i mogućnosti da se stvori povoljniji politički ambijent.

"Nažalost sada privremena vlada i politika i strategija Kurtija ignoriše ne samo Vašingtonski, već sve druge sporazume. Oni jednostavno nemaju nameru da primenjuju nikakve sporazume, ni Briselski ni Vašingtonski i sve to ignorišu i nažalost imaju podršku od nekih struktura, pa čak i u američkoj administraciji, ali to ne znači da su vrednosti Vašingtonskog sporazuma potpuno izbledele i nestale", zaključio je on.

Ipak on smatra da su ostale vrednosti koje se zasnivaju na ekonomskom mehanizmu i da ekonomija može da znači za buduću strategiju rešavanja kosovskog pitanja.

"To se i dan danas može smatrati kao zaostavština tog sporazuma, kao nešto što je dobro i što sadašnja administracija promenom te metodologije na jedan drugi način i kroz podršku Otvorenom Balkanu daje do znanja da podržava taj metod i pristup rešavanju kosovskog pitanja", rekao je Milivojević.